BiH

9. maj i važnost tog dana za Mostar: “Da nije bilo nas, danas ne bi bilo ni Hercegovine”

Ratni komandant Esad Humo, prisjećajući se 9. maja 1993, dana kada je započela hrvatska agresija na Mostar, rekao je da su događaji od tog dana manje – više poznati svima, ali i da je važno govoriti o onome što je tomu prethodilo, odnosno o posljedicama 9. maja.

Ne znam je li baš slučajno to bio dan u kojem se u Evropi slavila pobjeda nad fašizmom. Tog 9. maja ta politika i HVO pokazali su nam šta su definitivno dotad mislili i planirali. Pitanje je i kako se te poruke odražavaju na današnje vrijeme. Mislim da smo dosad mi mogli i morali bolje. Krajnja poruka je da nije bilo Armije RBIH da ne bi bilo ni BiH. To je bio presudan trenutak. Trebali smo biti izbrisani iz historije. Da nas nije bilo, Hercegovina ne bi postojala. Pitanje je i šta bi u tom slučaju bilo sa Bosnom, dodao je Humo.

Njegov kolega i suborac Semir Drljević – Lovac taj dan dočekao je u naselju Šemovac kao komandant bataljona sa trudnom suprugom.

Da smo imali loše namjere tog dana, sigurno kao komandant ne bih držao trudnu suprugu na pravcu napada. Dobro je i što konačno imamo presudu iz Haaga. I ona je jasno kazala šta se sve dešavalo. Jer su dotad postojale zamjene teza i tvrdnje da smo mi napali njih, poručio je Drljević.

Devet maj, prema mišljenju Safeta Oručevića, za Mostar je važan i zbog toga događaja.

Osjećam su je taj za nas veliki dan i parada legendarnog komandanta Lovca u Parizu, svjesno ili ne, pomalo zanemareni. Deveti maj važan je za Mostar i iz razloga što je tog dana 1993. započela ta krvava ofanziva HVO-a od koje smo se uspjeli odbraniti i opstati, a 9. maja samo godinu ranije tadašnja JNA i Vojska RS-a protjerali su stanovništvo sa kompletne lijeve obale Mostara, prisjetio se Oručević.

Današnji Mostar u političkom smislu ne razlikuje se mnogo od onog 1995, Oručevićevo je mišljenje. Ipak, grad je danas u odnosu na to vrijeme prosperitetniji, ljudi su slobodniji i kretanje nije ograničeno. Grad ima veliku perspektivu i potrebno je ulagati u turizam, boriti se za razvijeniju ekonomiju i konačno za lokalne izbore u Mostaru. Podsjetio je i da fašističke ideje žive i danas i kako ustvari nikad i nisu prestajale postojati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh