BiH

“Kontradiktorni Dodik zapravo traži nemoguće”

Đuro Kozar, vojno-politički analitičar, za “N1” je komentarisao izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH nositi uniformu Vojske Republike Srpske.

Đuro Kozar - N1info.com

Gostujući u Novom danu “N1” televizije, Kozar je kazao da je dugo bio novinar i pratio razvoj Dodika od vremena kad je bio reformista.

“Mene njegova retorika neobično podsjeća na parole iz studentskih demonstracija iz ’68., čiji sam i ja bio sudionik. Tada je parola demonstranata i studenata bila ‘Budimo realni – tražimo nemoguće’. U toj kontradiktornosti ja vidim i Milorada Dodika, koji zapravo traži nemoguće. Ono što on govori su njegove želje, svako ima pravo na želje, međutim uvijek je bitno može li se to ostvariti. Ja mislim da ne može”, istakao je Kozar.

Kazao je da misli da se to ne može ostvariti iz više razloga, te pojasnio da su počasni pukovi počasne formacije, koje nemaju nikakvu operativnu ulogu.

“Ali su oni sastavni dio OS BiH i ne pripadaju nijednom entitetu. Zapravo, pripadaju državi BiH. Na pukove se odnosi sve ono što se odnosi na brigade – mi imamo tri pješadijske brigade, imamo zrakoplovnu i brigadu podrške. Mi imamo Prvi gardijski puk, koji baštini tradicije HVO-a, Drugi rendžerski koji baštini tradiciju Armije BiH, i imamo Treći počasni puk, ali njemu je neko iz kompromisa dodao i ‘Republika Srpska’. To kod establišmenta u Banjaluci izaziva neko svojatanje, kao pošto ima u nazivu entitet je naše, ali nije”, pojasnio je vojno-politički analitičar.

Kozar smatra da Dodik ne može mijenjati zakone.

“Po zakonu, vojna lica, a tu mislim i na pukove i na brigade i na sve ostalo, nose iste uniforme. To je predviđeno i zakonskim i podzakonskim aktima. Počasni pukovi se ne mogu izdvojiti iz sistema rukovođenja i komandovanja OS BiH”, kazao je.

Upitan šta ako se to dogodi, Kozar je odgovorio:

“Dogodit će se ono što će se dogodilo 2005. godine, kad su se na Manjači, tad je bila još Vojska Republike Srpske, umjesto da se zakunu Bosni i Hercegovini, da će štititi suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, oni su se zakleli da će to činiti Republici Srpskoj. Znate šta se dogodilo – po hitnom postupku je raspuštena ta vojska, a tadašnji načelnik generalštaba Vojske RS general Novak Đukić, on je po odluci komandanta NATO Štaba razriješen. Ogromne su konsekvence nakon toga urađene. Nakon toga nikom nije palo na pamet da nešto takvo uradi”.

Kozar ne vjeruje de neće će doći do toga da se mijenjaju uniforme.

“To je van pameti. Brigadir Milan Radojčić, on je komandant Trećeg počasnog puka (RS), ja mislim da on neće žrtvovati karijeru zbog uniforme, da on ugodi Dodiku. Drugo, Dodik ne može kršiti Zakon o Oružanim snagama BiH koji je regulirao kako će se obući Oružane snage. Dakle, samo je ostala oznaka Vojske RS-a na lijevom ramenu kod tog Puka, ništa više ne može biti”, istakao je Kozar za “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh