BiH

Zvizdić o mišljenju Evropske komisije: “Moramo iskoristiti pozitivni signal iz Brisela”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas na konferenciji za novinare da je Mišljenje Evropske komisije pozitivan signal.

No image - Haber.ba

BiH je ispunila sve zadatke koji su bili stavljeni pred nju – rekao je Zvizdić, nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom.

Zvizdić je dodao kako je najveći posao urađen u periodu prje početka predizborne kampanje, te da je to bio najbolji period BiH na putu evropskih integracija.

To je naglašeno i u ovom Mišljenju Evropske komisije – kazao je Zvizdić.

U protekle četiri godine, kako je naveo, završeni su svi potrebni zadaci, koji su realizirani u procentu od preko 90 posto na državnom nivou, a kumulativno zajedno s entitetima skoro dvije trećine aktivnosti koje su definirane u Reformskoj ekonomskoj agendi.

Podsjeća da je usvojen Mehanizam koordinacije i odgovoreno na izuzetno zahtjevan i obiman Upitnik sa preko 4.000 pitanja, na skoro 30.000 stranica.¸To je, kako je rekao, najvažniji dio evropskog puta.

Prema njegovim riječima, naša zemlja u potpunosti se posvetila ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usvojene su sve ključne cjelodržavne strategije, te deblokirano preko 400 miliona eura IPA sredstava.

Napravili smo u regionu najznačajnije pomake u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, i značajno unaprijedili ekonomsku situaciju, te osigurali mjerljiv rast u svim sferama ekonomskog života, što je posebno i na pozitivan način apostrofirano i u samom Mišljenju – kazao je Zvizdić.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli da BiH dobije Mišljenje Evropske komisije.

Nije bilo vremena da uradimo detaljnu analizu dokumenta koji je danas predstavljen, ali na osnovu srži jasno je šta BiH treba učiniti na putu pristupanja Evropskoj uniji – poručio je Zvizdić.

Ključna poruka iz Mišljenja je da neće i ne može biti nikakvog prilagođavanja ničijim partikularnim i političkim interesima u BiH, već se striktno moraju slijediti evropske upute, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prenosi “Slobodna-Bosna“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh