BiH

Tromp: “Milošević je umro i nema presude, ali svi dokazi naslućuju nešto sasvim drugo”

Knjiga “SMRT U HAGU – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću” autorice Nevenke Nene Tromp promovirana je danas na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Nevenka Tromp - Nap.ba

Nevenka Tromp je predavač na Univerzitetu u Amsterdamu. Bivša je saradnica haškog tužitelja Geoffreya Nicea.

Tromp je kazala kako smatra da će knjiga biti vrlo interesantno štivo i za građane BiH i sve druge s područja bivše Jugoslavije, ali svakako studentima i mladim generacijama koje ipak trebaju početi od nekih najfundamentalnijih saznanja i o ratovima ali i o radu Tribunala koji je, kako je istakla, na veliki način utjecao na to što se u ovom trenutku misli i zna o tom ratu.

Smrt Slobodana Miloševića je ustvari prekinula najvažnije suđenje na Tribunalu, a zakinula je time, ne samo žrtve, već i one Srbe koji su se decenijama borili protiv tog režima koji je i njima činio zlo. Najvažnije u tome što nema presude za Slobodana Miloševića je to što je država Srbija nakon toga izbjegla dogovornost za ono što je on činio kao predsjednik te države. Drugim riječima, da je došlo do presude i da je on kao predsjednik Srbije proglašen krivim za genocid u BiH, onda bi tužba BiH protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde bila sasvim drugačija“, izjavila je Tromp, javlja agencija “Patria”.

Ovo suđenje je prekinulo taj neki kontinuitet od pojedinca i pojedinačne odgovornosti do kolektivne, pa do državne odgovornosti, i to je Srbija na jedan fantastičan način iskoristila i s pravom mogu sada reći da nemaju presuda niti za pojedince koji su vodili srpsku politiku 90-tih, ali i da nema te državne odgovornosti Srbije za genocid u BiH i to se sada vidi u posttranzicijskim narativima gdje Srbija traži i povijesnu satisfakciju i zato sada imamo ove komisije za ispitivanje činjenica u Sarajevu i Srebrenici vode tome da Srbija traži pomilovanje“, kazala je Tromp.

Ona je dodala da njena knjiga govori o tome da nije bilo presude za Miloševića jer je umro, ali svi dokazi koje su sakupili i postoje u tom arhivu Tribunala ustvari naslućuju nešto sasvim drugo.

On nije bio predsjednik države zbog toga što ga je njegova žena stavila na to mjesto. On je bio predsjednik te države gotovo deset godina i ako se narod nije slagao s tom politikom trebali su prestati glasati za njega. Ali, to je bio jedan veliki konsenzus osvajačkih ratova Srbije u postjugoslovenskom periodu gdje su se trebale širiti granice Srbije usprkos tome što su znali da se to može desiti samo zločinima, koji su apsolutno kulminirali na području BiH. Moja knjiga i nije toliko drastična u svojim zaključcima, ali mislim da na jedan neutralan način destilira sve te faktičke stvari preko dokaza, izjava svjedoka, video materijala… a sve kako bi bilo jasno koliko je slučaj Milošević pokazao i individualnu i kolektivnu i državnu odgovornost i njihovu vezu“, istakla je Tromp.

Na predstavljanju knjige će osim same autorice govorili su i Latinka Perović, Sonja Biserko, Vasvija Vidović, Ehlimana Memišević i Merima Šehić Prguda, prenosi “NAP“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh