BiH

Kako se boriti protiv vrućina: IZBJEGAVAJTE KRETANJE U KRITIČNOM PERIODU DANA, ZATVORENE PROSTORIJE

Nestabilno vrijeme, praćeno visokim temperaturnim oscilacijama, po ko zna koji put donijelo je zdravstvene probleme i prouzrokovalo gužve u većini zdravstvenih ustanova širom BiH.

Ljetne vrućine - Ilustracija/Twitter

Prim. Dr. Amra Bašić-Živadinović, specijalista Urgentne medicine, kazala je za “Hayat” da u Hitnoj pomoći Sarajevo od jutros ima jako puno intervencija na javnom mjestu. Pacijenti se najčešće žale na gušenuje, stiskanje u prsima, probleme sa srcem.

“Savjetujemo manje kretanja po ovako vrućem vremenu, što manje boraviti u zatvorenim prostorijama jer je po ovakvom vremenu u takvim prostorima manjak kisika i tako dolazi do proširenja krvnih sudova na koži pa nastaje kolaps u organizmu”, kazala je Bašić-Živadinović.

“Ljudi trebaju što više boraviti u prozračnim prostorijama. Manje vremena provoditi recimo u gradskom prijevozu gdje su temperature puno veće nego što su inače. Po ovakvom vremenu treba nositi samo pamučnu odjeću. Sintetički materijali nisu prozračni, ne dišu i tako dolazi do problema. Treba pribjegavati češćem tuširanju, ukoliko imaju problema sa krvnim sudovima da se više i češće upotrebljavaju preporučene kreme protiv proširenih vena. Starije osobe i djeca trebaju piti što više vode. Svakih pola sata do 45 minuta treba uzimati vodu, ali ne hladnu tekućinu već umjerene temperature. popiuju vode”, dodaje doktorica.

Ističe da se u periodu velikih vrućina tokom dana treba što manje kretati.

“Neophodno je izbjegavati bilo kakav fizički napor. Dakle, što manje kretanja u najkritičnijem periodu odnosno kada je najtoplije. Zaista se po ovakvom vremenu treba puno paziti. kada stvarno se treba paziti”, dodaje.

U Hitnu pomoć javljaju se najčešće pacijenti koji imaju problema sa disanjem, glavoboljama, bolovima prsima, krstima, upala mišića i slično. Povećan je i broj pacijenata sa virozama.

Osobe koje imaju glavobolje teško podnose ove promjene vremena i to su vodeća oboljenja kod odraslih. Kada su u pitanju djeca do 14 godina, tu su aktuelne upale dišnih puteva, bolovi u grlu, bronhitis i kijavica.

Ono što je bitno jeste da se ishrana prilagodi sezoni. Treba jesti što više sezonskog voća i povrća koje je lagano za organizam i treba ga koristiti, piti što više tečnosti.

Srčani bolesnici također moraju koristiti svoju terapiju redovno i pripaziti se ovih dana, te se ne smiju izlagati većem fizičkom naporu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh