BiH

Inzko u Briselu: “Problemi u oblasti vladavine prava spriječavaju strane investicije u BiH”

Visoki predstavnik Valentin Inzko u Briselu prisustvuje konferenciji Evropskog komiteta regiona (Committee of Regions – CoR) pod nazivom ‘Peti Dan proširenja’.

Valentin Inzko - Avaz.ba

U svom govoru, visoki predstavnik je istakao da su brojni problemi i dalje prisutni, uprkos značajnim političkim i finansijskim investicijama u Bosni i Hercegovini. Primjetni su problemi u oblasti vladavine prava, što sprječava strane investicije, pišu “Vijesti“.

Činjenica da vlasti na svim nivoima u BiH zanemaruju ili odbijaju obavezujuće sudske odluke, uključujući i odluke Suda BiH i Ustavnog suda BiH, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava, nije dobra poruka za potencijalne investitore,” rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je naglasio da međunarodna zajednica, uključujući i Komisiju EU, koja je o tome govorila u svom nedavno dostavljenom Mišljenju, također prepoznaje potrebu da se provedu reforme u pravosuđu, uključujući i one koje se odnose na Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje bi donijele potrebna poboljšanja u ovoj oblasti. Međunarodna zajednica je spremna pružiti savjete i pomoć Bosni i Hercegovini u provedbi neophodnih promjena, kako bi se unaprijedile ranije reforme.

Siguran sam da bi poboljšanja u oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije, pokrenula lanac investicija u BiH, a samim tim unaprijedila i život građana u cijeloj Bosni i Hercegovini“, istakao je visoki predstavnik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh