BiH

Đapo: Podrška Vlade FBiH za otvaranje nove deponije neće izostati

Projekt će koštati više od 12 miliona KM

Edita Đapo - N1

Obećanje koje je građanima Mostara jučer dao gradonačelnik Ljubo Bešlić da će se raditi na iznalaženju nove lokacije za otvaranje deponije dobit će podršku Vlade Federacije BiH, potvrdila je Avaz TV federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.Kako je rekla, nakon što Grad odredi lokaciju, izradi idejno rješenje, napravi studiju izgradnje i tjecaja na okoliš, podrška Federacije neće izostati.

– U tu, postojeću, deponiju utrošeno je oko 12 miliona KM. Nije nikakav problem da se krene u proces traženja nove lokacije, ali će Grad i Kanton morati kazati gdje žele tu novu deponiju. Morat će uzeti konsultantsku kuću koja će izraditi idejne projekte izgradnje deponije i utjecaja na okoliš. Obično kad se otvara nova deponija, predloži se više lokacija. Potrebno je provesti javnu raspravu, uplanirati je u prostorni plan kantona i onda se ide na izdavanje okolišne dozvole, što i jeste naša izvorna nadležnost – pojasnila je Đapo.

Prema federalnoj strategiji, svaki kanton bi trebao imati svoju deponiju, što bi rezultiralo i zatvaranjem manjih, divljih deponija, što je trenutno i najveći problem, kazala je Đapo i naglasila da je, osim odlaganja smeća, cilj i klasificiranje otpada,prenosi Avaz

– Te deponije prerastaju u centre upravljenja otpadom. Tu bi se selektirao otpad, odvajao komunalni otpad i pretvarao u đubrivo te stvarao RDF za cementare – rekla je Đapo.

Prema njenim riječima, prioritet je na adekvatan način zatvoriti postojeću deponiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh