BiH

Dodik: “Inzkovi preci su krivi što je Srba malo, jer su ih u dva navrata pobili”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas na Kozari da historijske činjenice koje se mogu vidjeti na spomen-obilježjima govore o stradanju srpskog naroda, te pozvao Srbe da se odupru podjelama, jer su jedan narod ma gdje živjeli.

Milorad Dodik - RTRS.tv

Dodik je u obraćanju na Mrakovici, gdje je danas obilježeno 77 godina od Bitke na Kozari, rekao da je i on dijete Kozare, vaspitan na onome šta ona jeste i šta je dala.

On je podsjetio da je srpski narod stradao u ratovima u prošlom vijeku i da je NDH pokušala da uništi Srbe, te napomenuo da je u ustaškim logorima ubijen ogroman broj srpske djece, prenosi “Srna”.

“Stradalništvo je dio mog odrastanja, jer su i moji preci stradali u Jasenovcu”, rekao je Dodik i dodao da je ponosan na Srbe koji su uspjeli da se izbore za slobodu.

On je napomenuo da je obaveza vlasti RS i Srbije da se na ovakav način obilježavaju dani sjećanja na srpska stradanja, te istakao da toga ne bi bilo da nije Republike Srpske.

On je napomenuo da su Srbi uvijek branili sebe, da nikoga nisu progonili, te da su ustaše u Jasenovcu htjele da zatru srpski narod na ovim prostorima, ali da u tome nisu uspjeli.

Dodik je ukazao da su Srbi u bivšoj Jugoslaviji bili satanizovani.

“Narod Kozare je bio zapostavljen u Titovom režimu, uradićemo ovdje da Banjaluka i Prijedor budu povezani auto-putem”, rekao je Dodik i najavio dalja povezivanja putnom infrastrukturom jer to, kako je istakao, ovaj narod zaslužuje.

On je podsjetio i na izjavu visokog predstavnika Valentina Inzka da je RS veća od Izraela i da može da primi migrante, te istakao da su Inzkovi preci krivi što je Srba malo, jer su ih u dva navrata pobili, a sada priča kako treba da RS prihvati neke druge.

“Nismo mi otišli u Austriju i Njemačku da nas pobiju, oni su došli ovdje”, rekao je Dodik i ponovio da RS neće primiti migrante na šta je dobio podršku okupljenog naroda.

Obilježavanju 77 godina od Bitke na Kozari su prisustvovali ministri u Vladi RS, delegacija Narodne skupštine i drugi visoki zvaničnici RS, predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnici i načelnici opština sa područja Potkozarja, kao i veliki broj organizacija, udruženja i poštovalaca tekovina NOR-a iz zemlje i inostranstva.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh