BiH

Krizna situacija – MVP BiH traži od Hrvatske i Srbije pomoć u konzularnoj zaštiti državljana BiH u Ukrajini

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH danas je upućena nota ministarstvima vanjskih poslova Republike Hrvatske i Republike Srbije u kojoj MVP BiH moli ministarstva vanjskih poslova ovih zemalja za pružanje pomoći u konzularnoj zaštiti državljanima BiH u Ukrajini.

No image - Haber.ba


Ukrajina (Foto: Arhiva)

Imajući u vidu činjenicu da BiH u Ukrajini nema redovno diplomatsko-konzularno predstavništvo, bh. državljani se mogu obratiti diplomatsko-konzularnim predstavništvima ove dvije zemlje u Ukrajini i tamo dobiti potrebnu konzularnu pomoć i zaštitu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u neposrednom kontaktu sa počasnim konzulom naše zemlje u Ukrajini Andrijem Vasiljkovskijem, kojemu se bh. državljani koji se nalaze u Ukrajini i koji trebaju pomoć mogu također obratiti na adresi: Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

Također, MVP BiH je dalo precizne instrukcije veleposlaniku BiH u Budimpešti Željku Janjetoviću, koji nerezidentno pokriva Ukrajinu, u vezi sa praćenjem događaja u Ukrajini i poduzimanjem mjera i radnji u cilju pružanja konzularne zaštite državljanima BiH koji se nalaze u Ukrajini.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH pozivaju se rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini da ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, da se obrate Ministarstvu vanjskih poslova BiH na kontakt telefone: 033 281 234, 033 281 191 i 033 281 189.

Upravo ova pitanja, kao i informacije koje Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobija u vezi sa razvojem situacije u Ukrajini, sutra će se razmatrati na sjednici Ekipe za krizne situacije MVP-a BiH, piopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh