BiH

Johannes Hahn pisao majci pokojnog Davida: “Očekujemo da slučaj tragične smrti vašeg sina bude istražen”

Evropski komesar Johannes Hahn pisao je Suzani Radanović, majci stradalog mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, i kazao da će pratiti slučaj njenog sina te podržavati napore građana za jačanje vladavine prava.

Johannes Hahn - Avaz.ba

Hahn je odgovorio Radanović na pismo koje mu je slala u martu ove godine, a ubrzo nakon toga je održao i sastanak s njom.

Johannes Hahn pisao majci pokojnog Davida – Avaz.ba

Kao što sam naglasio na sastanku, Evropska komisija očekuje da će slučaj tragične smrti Vašeg sina biti potpuno istražen bez odgađanja na kompetentnim sudovima, koji će poštovati evropske standarde krivične istrage. Želim naglasiti da Evropska komisija intenzivira napore u nadgledanju funkcije vladavine pravnog sistema u BiH. U ovom kontekstu, viši eksperti iz EU analiziraju funkciju pravosudnih institucija i njihovu interakciju s uredima tužilaca, a počeće pratiti i istrage u području ozbiljnih zločina – napisao je Hahn.

Rezultati ovih analiza biće saopšteni na jesen na konvenciji u kojoj će biti vladine institucije, predstavnici civilnog društva i eksperti. Podsjetio je kako su vladavina zakona, ljudska prava i fundamentalne slobode preduvjet i eliminatorni test kredibilnosti i posvećenosti vlasti evropskim integracijama, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh