BiH

Maglaj ponovo na dostojanstven način odaje počast žrtvama genocida

Maglajlije i ove godine na dostojanstven način odaju počast žrtvama srebreničkog genocida.

No image - Haber.ba

Kao i ranijih godina, na zidinama maglajske Gradine ponovno se nalazi baner sa ”Cvijetom Srebrenice” i brojem 8.372.

Ovu ideju o možda najvećem baneru u BiH, dimenzija od 12 puta 12 metara i površine od skoro 150 kvadratnih metara, potpisuje Maglajlija Semir Hadžiedhemović.

No, kako se on baš i ne voli medijski eksponirati, nešto više o samom projektu rekla nam je njegova kćerka Dženana. Kako nam je rekla, radilo se o zahtjevnom projektu, za čiju je realizaciju bilo potrebno nešto više od tri mjeseca.

Nije Semir bio sam u ovom projektu, pomogao mu je prijatelj Ahmed Dedić, ali i nekoliko radnih kolega iz kompanije “Natron-Hayat”.

– Ne znam koliko će mi građani vjerovati, ali moram naglasiti da je moj otac i dio godišnjeg odmora utrošio da bi “Cvijet Srebrenice” bio gotov na vrijeme. Pored “Cvijeta” je i broj 8.372, koji simbolizira broj žrtava srebreničkog genocida koji će biti vidljiviji u noćnim satima i pod reflektorima. Za izradu “Cvijeta Srebrenice” utrošeno je nešto više od 250 kilograma boje – ispričala je Dženana.

Pored toga što je idejni tvorac i kreator postavljanja banera na Gradinu, Semir Hadžiedhemović je najveći finansijer, a pomogla je i nekolicina lokalnih privrednika kao i radne kolege iz kompanije “Natron-Hayat”.

I Maglajlije u Maršu mira

I Maglaj će ove godine imati svoje predstavnike u “Maršu mira”. Oni put Nezuka kreću u nedjelju u 12,00 sati, a prvo će biti položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana, piše “Avaz“.

Učesnici “Marša mira” sa područja maglajske općine ove godine će biti Elmedin Blitović, Mustafa Topčić, Mustafa Abdurahmanović, Asim Halilović, Dževad Halilović, Mehmed Halilović, Dženan Alić i Senad Hadžišehić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh