BiH

“Politika u Bosni i Hercegovini je svedena na nasilje i golu borbu za moć”

“Zakoni postoje da bi se kršili”, rečenica je kojom se ukratko može opisati učestala praksa u Bosni i Hercegovini po kojoj se zakoni krše u gotovo svim oblastima, i na svim nivoima vlasti – od lokalnih do državnih.

Nerzuk Ćurak - Novilist.hr

I dok obični građanin svaki svoj, i najsitniji, prekršaj debelo plati, funkcioneri nemaju čega da se plaše, jer je zakon uvijek na njihovoj strani. Ako nije, onda ga izmjene i prilagode sebi.

Analitičari ističu da je BiH odavno postala zemlja u kojoj umjesto zakona vladaju ljudi, što ovu državu vodi sve dublje u propast.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak ocjenjuje da BiH odavno nema demokratiju, nego liderokratiju, koja uništava i politiku i društvo.

“Imamo vladavinu ljudi, a ne zakona, a istorija je potvrdila da svako društvo u kojem ne vladaju zakoni, nego ljudi, mora propasti”, poručio je Ćurak za “SrpskaInfo“.

On ističe da je politika u BiH svedena na nasilje i golu borbu za moć, bez svrhe i bez istinske politike, tako da je i 25 godina nakon Dejtona BiH još u predpolitičkom stanju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh