BiH

Godišnjica genocida: “Ko ne ode u Srebrenicu, taj je proživio život uzalud”

Planinari iz Goražda, Bara i Novog Pazara ove godine zajedno će učestvovati u ”Maršu mira” Nezuk – Potočari. Pohod već 14 godina organizira PK „Goražde Maglić“, a i ove godine u Goraždu su im se pridružili prijatelji iz Bara u Crnoj Gori, a na Ustiprači i iz Novog Pazara u Srbiji.

Planinari na putu za Srebrenicu - Avaz.ba

– Nas ove godine ima 23, a iz Goražda će ići i članovi Biciklističkog kluba i atletičari. Dogovorili smo se da ćemo u zajedničkoj delegaciji iz Goražda ući u Memorijalni centar i položiti cvijeće. Naravno, sve zavisi od protokola hoće li to biti izvodiljvo jer polazimo u različito vrijeme – kazao je za Avaz Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba „Goražde Maglić“.

Mirsad Mehinagić svakog 11. jula prisustvuje komemoraciji u Potočarima, osim u vrijeme kada je obavljao hadž.

– Srebrenica je neljudski čin od ljudi koje je Bog isto podario kao i nas, ali u njima je nadvladalo zlo i počinili su nešto neprimjereno ljudskom rodu – kaže Mehinagić.

Alija Lapo, jedan od najstarijih članova PK „Goražde Maglić“, ističe da svaki pohod ka Srebrenici prate i novi pozivi Goraždanima da ne zaborave genocid, jer i njima, kao stanovnicima još jedne podrinjske „zaštićene zone“, bila je namijenjena ista sudbina.

– Ko ne ode u Srebrenicu, taj je proživio život uzalud. Ulazak u Potočare, ta tišina grmi više nego svi topovi Balkana. Ta tišina opominje da nikada ne zaboravimo žrtve Srebrenice i ono što se nama desilo, što se moglo desiti Goraždu – poručuje Lapo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh