BiH

Kisić: Tužbe zbog EYOF-a odjeknut će u Evropi

Predsjednik Olimpijskog komiteta poslao pismo, upozoravajući i da je Evropski olimpijski komitet zabrinut zbog velikih dugovanja.

Ceremonija otvaranja EYOF-a - Hayat.ba

Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta (OK) BiH, uputio je 27. juna ove godine pismo gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Abdulahu Skaki i Nenadu Vukoviću, zatim direktoru Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) Senahidu Godinjaku, te sekretaru Skupštine EYOF-a Elviru Hadžiahmetoviću, kojim traži povrat depozita za učesnike u ovom, kako su mnogi ocijenili, najvećem sportskom olimpijskom festivalu za mlade sportiste održanom u našoj zemlji od 9. do 16. februara ove godine.

Hitne reakcije

Kisić je ukazao kako je na adresu OKBiH stigao veliki broj žalbi te upozorio da se situacija usložnjava iz dana u dan. Hitnu reakciju, kako je naveo, traži i Evropski olimpijski komitet koji je zbog velikih dugovanja izrazio zabrinutost.

– Ukoliko se depoziti odmah ne vrate, vrlo brzo moguće je očekivati tužbe koje će medijski izuzetno odjeknuti u Evropi i BiH, jer se radi o depozitnom novcu, čije je trošenje ozbiljan prekršaj, a pogotovo njegovo nevraćanje vlasnicima – stoji u dopisu Kisića, koji napominje da su pozitivni utisci o BiH već pretrpjeli veliku štetu te moli da se novac odmah vrati vlasnicima, „kako bismo izbjegli još neugodnije situacije i skandal velikih razmjera“.

Kako „AvazS“ saznaje, ovi dugovi dosežu 100.000 KM. Depozit je bio predviđen za vanredne troškove tokom manifestacije kao naprimjer za slučajeve da neko od učesnika bude povrijeđen. Saznajemo i da se 46.000 KM odnosilo samo na troškove reprezentacije, odnosno jela, pića i neplanskih putovanja.

Sekretar EYOF-a Hadžiahmetović u izjavi za „Avaz“ potvrdio je da je dobio Kisićevo pismo i da novac za depozit nije isplaćen vlasnicima.

EYOF- Avaz

Ima li istrage

– Očekujemo da direktor EYOF-a Senahid Godinjak riješi ovaj problem. Činjenica je da nema dovoljno novaca. Vjerovatno je direktor imao neke prioritete i, koliko sam upoznat, čeka neke finansijske transakcije. Malo sam frustriran što novac nije isplaćen na vrijeme i, iskreno, ne znam zašto smo došli u tu situaciju. Ovo trebamo završiti što prije kako bismo zadržali pozitivan imidž – kaže Hadžiahmetović.

Upitan i dokle je došla revizija poslovanja firme „EYOF 2019“, s obzirom na to da su „češljali“ poslovanje nakon što su državne, federalne i kantonalne institucije poslale zahtjeve da im se opravdaju sredstva za organizaciju, kazao je da je revizija za 2018. završena prije mjesec te da je mišljenje revizora pozitivno. Međutim, zbog nedostatka kvoruma Skupština nije još sazvana i ne zna se kakvo je stanje za 2019. godinu.

– Čuo sam informaciju da se SIPA uključivala u istragu organizacije i trošenja novca za EYOF, ali nikada zvanično nisam dobio izvještaj o tome – dodaje Hadžiahmetović.

Gradonačelnik Abdulah Skaka za naš list jučer je o razlozima kašnjenja u isplatama rekao kako je problem u tome što „RS još duguje 1,5 miliona KM za EYOF“.

– To opterećuje poštovanje finansijskih obaveza. Radi se o značajnom dugu zbog čega se i dešavaju pojedinačna kašnjenja u isplati – kazao je Skaka.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vuković bio je nedostupan jučer za komentar.

Koliko je zaista sve koštalo

Podsjećamo, već i ranije su se skandali vezali uz troškove EYOF-a. Ostalo je nejasno kako su za smještaj učesnika iskazani troškovi od 2,5 miliona KM, a čak su se i pojedini ambasadori raspitivali kako je moguće da je takmičarima naplaćivano po 180 eura po danu za smještaj.

Elmedin Konaković u vrijeme dok je obavljao dužnost premijera KS iznosio je podatke kako je plan bio da se na smještaj potroši 900.000 KM.

Inače, Kanton Sarajevo izdvojio je najveću sumu novca za EYOF, oko pet miliona KM, dok je, prema nekim izvještajima, sve koštalo oko tri miliona, da bi na kraju koštanje kompletne organizacije sumirano na čak 12 miliona maraka.

Godinjak: U naredne dvije sedmice vratit ćemo dug

Direktor firme „Eyof 2019“ na naše upite jučer je odgovorio porukom, ustvrdivši da će depozit biti vraćen u naredne dvije sedmice te da su se pojedinačni depoziti kretali od 500 do 3.000 eura.

– Od prošle sedmice radimo na prikupljanju sredstava kako bi svim ekipama bio vraćen depozit – kaže Godinjak.

Potvrđeno nam je da će firma „Eyof 2019“ biti ugašena nakon što se svi računi svedu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh