BiH

Kada Hotić: “Oni koji su počinili zločine moraju to priznati”

Već 24 godinu tražimo i molimo sve one koji znaju istinu da kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih kako bi ih mogli na dostajanstven način ukopati, kazala je gostujući u emisiji “BHT-a” danas u Srebrenici potpredsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić.

Kada Hotić - Vijesti.ba

Poručila je da oni koji su počinili zločine moraju to priznati kako bi se nastavio život na ovim prostorima.

Važno je da zločinci, prije svega organizatori, budu osuđeni, da taj zločin ima vrijednost i Republika Srpska koja je tim zločinom stvorena ne treba da postoji. I za sve ono što je uništeno odgovorni su organizatori, Milošević, Karadžić, Mladić.. Očekujem od srpskog naroda da spase i sebe i svoj podmladak tereta ove prošlosti, ovog rata. Ne želim da ijedan narod pati zbog toga, a krivci neka odgovaraju – poručila je Hotić.

Predsjednik Pododbora preživjelih žrtava genocida Zulfo Salihović kazao je kako pomirenje nije moguće bez političkog i institucionalnog priznavanja zločina.

Moramo graditi pomirenje na ovim prostorima. Moramo da radimo i sarađujemo za doborit svih građana koji žive na području općine Srebrenica, Bošnjaka i Srba. Ali kada je pomirenje u pitanju, pitam ko ima pravo da u moje ime oprosti zločincima koji su me terorisali 32 dana gdje sam preživo sve i svašta. Ko ima pravo da oprosti u ime pogotovo majke koja je izgubila sina, sestre-brata, a pogotovo u fazi negiranja i osporavanja genocida, u fazi kada nisu pred lice pravde izvedeni svi koji su ga počinili – kazao je Salihović.

Naglasio je da je stoga nužno graditi povjerenje jer u Bosni i Hercegovini ljudi moraju živjeti zajedno.

Takva je Bosna i Hercegovina, jer bez suživota u BiH neće biti nikome dobro – kazao je Salihović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh