BiH

Ademović: BiH se mora opredijeliti hoće li slijediti turski politički zahtjev ili će poštovati pravo

Pravni zastupnici turskih državljana Senka Nožica i Nedim Ademović govorili su na konferenciji za medije o pravnom položaju njihovih klijenata, nakon što je turski predsjednik od bh. vlasti zatražio njihovo izručenje, optužujući ih da su povezani s organizacijom Fetulaha Gulena (Fetullah) koju turske vlasti optužuju za terorizam.

No image - Haber.ba

Ademović je rekao da je konferencija organizirana kako bi se obrazložila pravna situacija njihovih klijenata, posebno s aspekta međunarodnog prava, prenosi “Avaz“.

Ispolitizirana situacija

Kako kaže, situacija s državljanima Turske je ispolitizirana i postoji strašan pritisak na institucije BiH da ovaj slučaj riješe kroz politički dogovor, a ne kroz pravni. On je rekao da je konferencija zakazana kako bi se odbranilo dostojanstvo klijenata koji se nazivaju u javnom prostoru teroristima.

Nožica je rekla da njihovi klijenti duže vrijeme žive u BiH i da je riječ o nastavnicima, učiteljima i profesorima. Ona je kazala da se oni nalaze na nekakvim listama Turske u kojima se navodi da im je poništen pasoš.

– Protiv naših klijenata nije vođen nijedan postupak ni u Turskoj, a ni u BiH zbog čega bi im bio poništen pasoš – istakla je Nožica.

Ona nje željela spominjati imena onih koje traži Turska zbog zaštite ličnih podataka, podsjećajući da su mediji već objavili neka imena te da je jedan klijent bio kandidat za Šestoaprilsku naknadu.

Ona je objasnila kompletnu proceduru ističući da se njihovim klijentima na neki način pokušava ograničiti kretanje, dodajući da je nadležni organ u ovom momentu Ministarstvo sigurnosti BiH. Rekla je da je moguća i pravna tužba pred Sudom BiH.

Istakla je da pravni tim ima brojne mogućnosti i da se spremaju za najgori scenarij.

Ademović je istakao da, ukoliko bi pasoši njihovih klijenata za koje Turska tvrdi da su poništeni bili tretirani kao nevalidni, onda bi to bilo kršenje ljudskih prava.

Dodao je i da FETO pokret nije teroristička organizacija s tačke međunarodnog prava.

Nožica je rekla da njihovi klijenti imaju potvrde da se protiv njih ni u Turskoj ni u BiH ne vodi nikakav krivični postupak.

– Gospodo, danas 10-15 građana Turske, a sutra ko zna ko od nas može se naći u situaciji da nam se krše ljudska prava ako budemo šutjeli – rekla je Nožica.

Inače, advokatica Senka Nožica kazala je da njihovi klijenti, i to njih sedam, nisu bili u Turskoj u vrijeme pokušaja državnog udara u Turskoj, i to baš na današnji dan 2016.

Advokati su rekli da nisu ciljano zakazali konferenciju na današnji dan.

Ademović je rekao da njihovi klijenti već trpe i da su im ugrožena ljudska prava.

– Ne može diplomatija i politika određivati kakvo će biti međunarodno pravo – rekao je Ademović.

On je rekao da je Evropski sud za ljudska prava jasno kazao kako nijedan državljanin Turske ne može biti izručen ako Turska ne posjeduje jasan dokaz da je taj neko počinio krivično djelo.

Odbiti zahtjev

– BiH se mora opredijeliti hoće li slijediti turski politički zahtjev ili će poštovati pravo – kazao je on.

Nožica je kazala da bi najbolje bilo da Ministarstvo sigurnosti odbije zahtjev Turske za izručenje njihovih klijenata jer je Turska poslala samo spisak imena s njihovim brojevima pasoša.

Ali Nožica je kazala da su advokati spremni i za drugi scenarij, ali da se nadaju da će BiH u ovom slučaju postupati po pravu, a ne po političkom pritisku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh