BiH

U BiH zabranjen ulazak za 955 stranih državljana: Među njima najviše Turaka i Kosovara

Ulasci odbijani i zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe boravka i neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje

granični prelaz u BiH- tntportal

Ulazak je odbijen za državljane 44 zemlje i dva lica iz kategorije izbjeglice

Granična policija BiH u prvoj polovini ove godine registrirala je 955 stranaca kojim nije dozvoljen ulazak u zemlju na osnovu Zakona o strancima.

U poređenju sa istim periodom prošle godine zabilježeno je povećanje za 348 lica ili 57,33 posto.

Ulazak je odbijen za državljane 44 zemlje i dva lica iz kategorije izbjeglice.

Masovno su odbijani ulasci građana Turske i Kosova.

Ulazak u BiH državljanima Turske odbijan je zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe boravka i neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje.

Građanima Kosova ulazak u zemlju, uglavnom, je odbijan zbog neposjedovanja važeće putne isprave i zbog neposjedovanja vize.

Kada je riječ o susjednim zemljama ulazak u BiH bio je zabranjen i za 26 Hrvata, sedam građana Srbije i devet iz Crne Gore što čini 4,40 posto od broja odbijenih ulazaka u našu zemlju.

Prema pregledu odbijenih ulazaka, na granici BiH sa Srbijom zaustavljeno je 350 stranaca, sa Hrvatskom 206 i Crnom Gorom 160, dok ih je u vodenom saobraćaju otkriveno 239.

Za 428 lica odbijen je ulazak u BiH zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka, a za 167 stranaca ili 17,5 posto zbog neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje.

Neposjedovanje vize za ulazak, boravak, prelazak preko teritorije BiH ili odobrenje boravka propisano zakonom razlog je zabrane ulaska za 149 lica ili 15,6 posto.

Ulazak u BiH odbijen je i za 135 lica ili 14,1 posto zbog neposjedovanja važeće putne isprave, a za njih 32 razlog je poništena ili ukinuta viza na ulasku u BiH.

Za 8 stranaca ili 1,9 posto postojala je zabrana ulaska u BiH, a za 10 lica ili 1,05 posto falsificiranje putne isprave, piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh