BiH

Protest doktora medicine i stomatologije u Mostaru: “Nemamo ni petka, ni svetka, igraju se s nama”

Tražimo da se ispoštuje potpisani Kolektivni ugovor, da se tako izbjegne najavljeni generalni štrajk jer bi u tom slučaju moglo doći do kolapsa zdravstva, kazala je jutros tokom jednosatnog štrajka upozorenja pred vratima zgrade SKB-a Mostar doktorica Marina Berberović, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Protest doktora u Mostaru - PR/Haber.ba

Podsjetila je i da je tokom jučerašnjeg dana ostvaren kontakt sa Ministarstvom zdravstva, te da je Sindikat dobio neslužbenu informaciju da će Vlada ispuniti svoj dio obaveza.

Podsjetimo, prilikom potpisa Kolektivnog ugovora dogovoreno je da po trećinu obaveza snose poslodavci, Vlada HNK-a i Zavod zdravstvenog osiguranja. Posljednji mjesečni dohodak ljekari su primili prema ranijem koeficientu, što je bio povod novih nezadovoljstava.

– Pozivam ih pozivam da poštuju dogovoreno i spriječe kolaps zdravstva, kazala je Berberović, navodeći da imaju obećanja da će obaveze biti ispunjene.

Mateo Perić, specijalista anesteziologije i reanimacije, novinarima je ispričao kako je jučer radio cijelo svoje radno vrijeme, da bi ga kada je došao kući pozvali da prati pacijenticu na transportu do klinike u Zagrebu.

– Dolazimo sa godišnjih odmora, bez petka i svetka, dok nam naša prava potpisana u kolektivnom ugovoru blokiraju ljudi koji imaju radno vrijeme od osam do četiri i koji idu na kolektivne godišnje odmore, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh