BiH

Koliko BiH zaostaje u naoružanju i vojnoj opremi za susjedima: U potpunosti zavisimo od donacija

Jedan od najvažnijih segmenata svake države su vojska, odnosno oružane snage koje garantuju i daju sigurnost. Zbog specifičnog državnog uređenja i vizije napretka Oružane snage BiH “životare” i u velikoj mjeri kaskaju za susjedima koji svoju opremu redovno zanavljaju, ali i kupuju naoružanje.

No image - Haber.ba

Godišnji budžet Oružanih snaga BiH iznosi oko 290 miliona KM i većina tog novca id ena plaće. Oko 20 posto ide na održavanje opreme. Shodno tome ne postoji novac za kupovinu savremenijeg naoružanja.

Oružane snage BiH imaju oko 9.200 profesionalnih vojnika, a prosječna plaća je na niovu prosječne plaće građana, negdje između 800 i 900 KM.

Iz Ministarstva odbrane BiH za “Klix” su kazali da su zanavljanje naoružanja do sada vršili isključivo na osnovu donacija, a nikada vlastitim sredstvima.

“Trenutna popuna sa materijalnim sredstvima je na takvom nivou da, pored nedovoljnog ulaganja i obnavljanja zbog neadekvatnog budžeta, omogućuje izvršenje zadataka propisanih Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u OS BiH”, kazali su nam iz Ministarstva.

Drugim riječima, Oružane snahe BiH ispunjavaju svoje obaveze na donjoj granici minimuma, bez izgleda da se napravi iskorak zbog nedostatka sredstava.

“Oružane snage BiH su razvile 16 projekata modernizacije kroz koje su jasno odredile potrebe za buduću modernizaciju OS BiH. U budućnosti očekujemo da će planirana finansijska sredstva za realizaciju navedenih projekata modernizacije biti dostupna odnosno na raspolaganju OS BiH kako bismo to realizovali, te unaprijedili stepen opremljenosti komandi i jedinica OS BiH. Dosadašnje kretanje i nivo realizacije odobrenog budžeta nisu pratili dinamiku i nivo potreba razvoja i opremanja Oružanih snaga BiH, i ispod je nivoa finansiranja oružanih snaga zemalja u okruženju ali i uopšte međunarodnih trendova”, kazali su nam iz Ministarstva odbrane naše zemlje.

Zbog zaštite tajnih podataka iz Ministarstva odbrane za Klix.ba nisu željeli govoriti kojim teškim naoružanjem raspolažu. Ipak, kako saznajemo značajan dio naoružanja je konzerviran i neupotrebljiv, a riječ je uglavnom o naslijeđenom oružju.

Oružane snage BiH imaju američke donirane tenkove M-60A3 TTS i oklopni transporteri M-113A1 i u operativnom su stanju. Procjenjuje se da ih imamo oko 50. Također postoji nešto i ruskih tenkova T-55.

Poznato je da Oružane snage BiH nemaju borbene avione, za razliku od Srbije i Hrvatske koje izuzetno aktivno rade na nabavci borbenih aviona. Doduše OS BiH su imale desetak borbenih aviona koji su ostali iz JNA, ali su zbog zastarjelosti povučeni iz upotrebe.

Oružane snage naše zemlje imaju transportne helikoptere i to čini suštinu vojnog zrakoplovstva, a danas se koriste za gašenje požara i u medicinske svrhe.

BiH istina posjeduje određeni broj minobacača, više tipova haubica te nekoliko vrsta topova proizvedenih u SAD-u, ali i onih iz bivše JNA-a koji su neupotrebljivi.

Ukoliko želi održati korak sa susjedima i na kraju ispuniti NATO standarde BiH će morati povećati izdvajanja za vojsku, a samim time i za zanavljanje naoružanja.

Nema sumnje da BiH ima školovane i stručne kadrove, samo je pitanje ulaganja u opremu. Upravo je danas u Turskoj na vojnoj akademiji promovisano osam oficira iz BiH koji su se prethodnih pet godina školovali u toj zemlji, a stipendiralo ih je Ministarstvo odbrane naše zemlje.

Od osam novih oficira OS BiH će dobiti četiri oficira za pješadiju i četiri za zrakoplovstvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh