BiH

PREDSTAVLJENA KNJIGA O LEGENDARNOM KOMADANTU IZETU NANIĆU

Promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka” autora Seada Jusića upriličena je večeras u Memorijalnom centru Kovači.

Knjiga je priča o 505. Viteškoj brigadi i njenom legendarnom komandantu Izetu Naniću, koji je pginuo 5. augusta 1995. godine u rejonu Ćorkovača. Odlikovan je za života ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1994. godine, a posthumno je 1998. godine dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala, prenosi Hayat.

Jusić, aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH, bio je ratni komandant 505. Viteške brigade a na toj poziciji je naslijedio Nanića.

Autor je izjavio da knjiga govori o pobjedama Armije RBiH, konkretno 505. Viteške brigade i 5. korpusa Armije R BiH.

Mi smo dužni da novim generacijama ostavljamo dokaze da smo bili narod i vojska koji su mogli i znali boriti se i pobjeđivati. Naša budućnost se ne smije zasnivati na kompleksu žrtve, iako moramo pamtiti naše žrtve i ne smijemo ih zaboraviti – rekao je Jusić.
Dodao je da “moramo znati kome trebamo biti zahvalni što imamo svoju domovinu u kojoj se svi mogu osjećati ugodno, pa i oni koji nisu bili za nju niti su sada”.

Izdavači knjige su Udruženje 505.-a viteška bužimska brigada i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh