BiH

Novi sastanak o pregovorima za pristupanje EU, bez BiH

Nakon višemjesečnog odlaganja zbog protivljenja Francuske i Njemačke, Vijeće za opšte poslove Evropske unije će u utorak na sastanku u Luksemburgu ponovo razmatrati pitanje otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom potvrđeno je za N1 u Evropskoj komisiji.

EU - Nezavisne.com

Ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što su lideri Evropske unije uključujući sadašnjeg predsjednika Evropske komisije Jean – Claude Junckera, trenutnog predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska i buduću predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen pozvali lidere Evropske unije da donesu odluku po ovom pitanju. Ukoliko odluka bude potvrđena datum početka pregovora bi se mogao znati krajem sedmice kada se u Briselu sastane Evropsko vijeće na razini šefova država i vlada Evropske unije.

Bosna i Hercegovina se neće naći na dnevnom redu sastanka u utorak niti na onom krajem sedmice. Izvori “N1” u Evropskoj komisiji poručuju da nema konkretnih pomaka kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

„Ne možemo u ovom trenutku spekulirati o tome kada će biti napravljeni novi koraci po pitanju Bosne i Hercegovine. Ono što se zna je da se u ponedjeljak očekuju zaključci Vijeća za vanjske poslove po pitanju misije Althea“, rečeno je za N1 u Evropskoj komisiji.

Pitanje dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini tako ostaje nejasno. Podsjetimo da je Vijeće za opšte poslove EU u junu na sastanku kada je donesena odluka o odgađanju odluke za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, za BiH donijela kratak zaključak:

“Vijeće prima na znanje Mišljenje Evropske komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Vijeće će nastaviti proučavati ovaj dokument detaljno i vratit će mu se kasnije ove godine. Vijeće ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da nastavi s formiranjem vlasti bez daljnjih odgađanja, u cilju nastavka neophodnih reformi. Partijske politike i manjak želje za kompromisima ne bi trebali blokirati legitimne aspiracije građana Bosne i Hercegovine za napredovanje prema Evropskoj uniji.”

Bh. vlasti su u više navrata tokom prve polovine ove godine od Brisela tražile dodjelu kandidatskog statusa, ali se to nije desilo. Vijeće za opšte poslove u čijim rukama se nalazi ova odluka do će kraja godine održati još dva samita, a Evropsko vijeće još jedan u decembru, tako da za Bosnu i Hercegovinu ostaju limitirane šanse da ipak dobije kandidatski status dotada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh