BiH

Tena Prelec: “BiH je među dva najvažnija pitanja za SAD”

Viši istraživač na odsjeku za političke i međunarodne odnose na Oxford Univerzitetu Tena Prelec kazala je za “Vijesti.ba” kako je BiH u ovom trenutku jedno od dva najvažnija pitanja na dnevnom redu SAD-a kada je u pitanju Balkan.

Tena Prelec - Vijesti.ba

Podsjećamo, američki senatori održali su prije nekoliko dana saslušanje na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Senatu.

Među glavnim temama saslušanja bile su etničke podjele u BiH, neformiranje državne vlasti, te blokada NATO puta BiH.

Matthew Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, kao glavnog krivca za probleme u BiH okarakterisao je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Tena Prelec kaže da postoji ponovni američki interes za cijelu regiju.

“Bosna i Hercegovina je jedno od dva pitanja koja su najvažnija na njihovom dnevnom redu – tako da je vaša zemlja definitivno ona koja im pada na pamet. Pitanje koje je najviše na američkom dnevnom redu je, ipak, dogovor Kosova i Srbije”, kaže Prelec.

Ona dodaje da, iako postoji povećan interes, nejasno je ko zapravo vodi ove političke procese u regiji.

“Nakon imenovanja Matthewa Palmera uslijedilo je još jedno imenovanje, američkog ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella, američkog diplomate zaduženog za dijalog između Kosova i Sebije. Ovo označava moguću prepirku između Bijele kuće i State Departmenta oko toga ko treba voditi napore između SAD i Balkana. Međutim, kao što ste čuli, Palmer i Grenell odlučno kažu da rade zajedno, u sinergiji. Moje mišljenje je da je stav SAD-a o sporazumu između Kosova i Srbije da se oni zalažu za ubrzani sporazum koji uzima u obzir moguću razmjenu teritorija – pa je pitanje hoće li stav SAD-a uspjeti prevladati nad njemačkim stavom (sa kojim se druge države, poput Velike Britanije, također slažu), a to je da ne bi trebalo doći do korekcije granica”, smatra Prelec.

Ona dodaje da je prepoznavanje napora Sjeverne Makedonije od strane SAD-a i poziv da se ti napori nagrade s napretkom u smislu euroatlantskih integracija zemlje u potpunosti pozitivno.

Zabrinjavajući aspekt američkog pristupa je taj što Sjevernu Makedoniju vide kao “riješeno pitanje”, dodaje sagovornica.

“Mislim da iako razumiju da su najhitnija pitanja na Balkanu sistemska i ne mogu se riješiti brzim potezom na mapi, nedostaje im strpljenja i dugoročne posvećenosti da se bave odozdo prema gore na smisleniji način od načina na koji sada rade”, kaže Prelec.

Što se tiče stranih aktera i utjecaja na Balkanu, ona je mišljenja da je ono što je spomenuto u smislu povećanja američkog angažmana i poslovno gledano pozitivan pristup.

“Veliki dio angažmana Svjetske banke sa zemljama poput Kine, Rusije, Turske i UAE (što se sve ne mora nužno smatrati negativnim) događa se jer je to jedini način da se krene sa zemljama Svjetske banke. Ako žele biti relevantni u regiji, SAD i EU trebaju pružiti alternative”, zaključila je Tena Prelec, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh