BiH

ŠVEDSKA PRINCEZA VICTORIA DANAS ZAPOČINJE TRODNEVNU POSJETU BIH

Švedska princeza i prestolonasljednica Victoria, njen muž princ Daniel od Švedske, kao i potpredsjednica Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin danas će započeti trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Princeza Victoria - Wikipedia

Visoka delegacija iz Švedske danas će se susresti s predsjedavajućim Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

U narednim danima učestvovat će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na konferenciji o klimi i inovacijama te će posjetiti projekte koje podržava Švedska – Muzičku akademiju u Sarajevu i Zanat u Konjicu, kao i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

S gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva posjetit će planinu Trebević, a susrest će se sa švedsko-bosanskim poduzetnicima i razgovarati s korisnicima švedskih projekata iz svih krajeva zemlje.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj je da se istakne veliki potencijal zemlje, a glavne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Princeza Victoria zasadit će drvo sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić, ministricom okoliša i turizma Federacije BiH Editom Đapo i gradonačelnikom Distrikta Brčko Sinišom Milićem.

Svrha ovog čina je da se unaprijedi vidljivost važnosti projekta izrade Okolišne strategije za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Unapređenjem okoliša poboljšava se zdravlje i dobrobit ljudi, a također predstavlja i korak ka članstvu u EU, piše “Klix“.

Također, predviđen je i susret sa djecom iz Banje Luke i Sarajeva koja učestvuju u radionici gdje uče kako praviti robote u prostorijama System Verification.

Za ovaj kraljevski par predviđen je i obilazak Sarajeva sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh