BiH

Obilježena godišnjica rušenja Starog: Svi smo plakali, a danas smo ponosni i tužni

Deveti novembarski dan uvijek je, bez obzira što vrijeme leti, tužan za Mostarce. Projektilima ispaljenim sa položaja HVO-a, tog je dana tačno u 10:16 sati strušen Stari most, najvrijedniji simbol grada i države, most star skoro pet vijekova. Prelijepi luk kasnije je ponovo izgrađen, ali rane od 9. novembra 1993. i danas su bolne. Ramiz Tiro vijest o rušenju dočekao je u logoru Heliodrom. Kasnije je, odlazeći na prinudni rad, sa brda Hum na kojem je pravio bunkere prvi put vidio razvalinu i uz nju ostatke mosta.

Stari most

– Znali smo da dva tenka koja smo viđali na Heliodromu granatiraju ovaj dio grada i zbog toga su se “prevrtali” naši prazni stomaci. Neko je tog dana došao i rekao: “Srušili su Stari most”. Skoro svi smo plakali. Kao da smo ostali bez nekoga svog. Ipak su tu ostali dani djetinjstva i mladosti. Kasnije sam na prinudnom radu vidio ostatke mosta. Tada mi je bilo još teže, prisjetio se Tiro.

Skočiti danas sa Starog mosta bila je svojevrsna hrabrost. Na taj se čin odlučio skakač Jasmin Kreso.

– Emocije su i kod mene pomiješane i mogu reći da je ovo najdraži i ujedno najteži skok za mene. Volio bih da je neki drugi povod. Pomolio sam se za sreću i za sve skakače koji danas nisu sa nama, odnosno za sve branioce grada koji su dali živote za našu slobodu. I da su ćuskije padale, ja bih skočio. Skakao sam i u težim uslovima, rekao je.

I današnji događaj organizovao je Klub skakača Mostari. Tako će biti dok je kluba i mosta, poručio je Saša Oručević. Sjećanje na najtužniji dan se ne smije izbrisati.

– Poruka sa ovog mjesta da se nikada nigdje na svijetu ne ponovi nešto što se nama dogodilo tog 9. novembra 1993. To je ujedno najcrnji dan u historiji ovog grada, izjavio je Oručević.

Stari most je UNESCO-va svjetska baština, a 1566. kada je sagrađen (za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog), bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh