BiH

Od Vojina Ćetkovića u Nevesinju zatraženo da podrži Dodikovu politiku

Poznati beogradski glumac Vojin Ćektović odbio je nastup na svečanoj akademiji u Nevesinju zbog političkih transparenata, koje je na zahtjev organizatora odbio da mijenja reditelj Aleksandar Pejaković.

Vojin Ćetković - Blic.rs

“Kada sam saznao da se reditelj povlači, jer u umjetničkom dijelu programa moraju da budu i nekakvi transparenti, odlučio sam da ga podržim i da ne nastupam. Nisam ni vidio te natpise, a kamoli tražio da se skinu”, odgovor je Ćetkovića na tvrdnje pojedinih medija i načelnika opštine Nevesinje Milenka Avdalovića da su glumci iz Beograda tražili skidanje natpisa o mitrovdanskim bitkama.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović otišao i korak dalje pa je rekao da “Ćetković više nikada neće biti pozvan u Nevesinje”, piše “BN“.

Cijelu situaciju razjasnio je reditelj Aleksandar Pejaković, koji je osmislio svečanu akademiju povodom obilježavanja Mitrovdana u Nevesinju, demantujući tvrdnje organizatora da su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić tražili skidanje natpisa o mitrovdanskim bitkama.

Pejaković u izjavi portalu “Srpskainfo” kaže da žalosno kako su pojedini politički manipulatori jednu plemenitu umjetničku i patriotsku ideju zlonamjerno pokušali da pretvore u skandal zarad skupljanja jeftinih političkih poena.

Prema nezvaničnim saznanjima organizatori, opštinske vlasti, su od reditelja i glumaca tražili da se tokom svečane akademije podrži i politika koju provodi Milorad Dodik, čija vlast je i u toj opštini, saznaje “BN“.

Pejaković kaže da je na poziv opštine Nevesinje i obilježavanje Mitrovdana rado se odazvao da se hercegovačkom kraju dostojno obilježe godišnjice mitrovdanskih bitaka.

“Moj koncept i scenario bili su omaž svim stradalim borcima u Nevesinju. Scenografiju smo na najvišem umjetničkom nivou prilagodili formi memoraijalne akademije, upravo zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje 1992. i 1994. godine na Mitrovdan. Upravo zbog pijeteta prema žrtavma odredili smo da je osnovna boja scenografije bude crna. Na generalnoj probi memorijalne akademije organizatori su od mene kao autora programa neprijatnim tonom tražili prekrivanje crne pozadine sa još jednim obilježjem Republike Srpske, iako su na bini već stajala obilježja Republike Srpske u vidu amblema i zastave. Svi moji dobronamjerni savjeti su naišli na negodovanje i kada sam shvatio da ne mogu da spasem umjetnički program pred direktan TV prenos, odlučio sam da se povučem”, istakao je Pejaković za “Srpskainfo“.

Ovo nije bio jedini incident tokom obilježavanja krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske u znak sjećanja na Mitrovdanske ofanzive, kada je branjeno i odbranjeno Nevesinje od muslimansko-hrvatskih jedinica tokom posljednjeg rata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh