BiH

Plato ispod Starog mosta u Mostaru imat će novo ruho

Mostar je posljednjih godina doživio svojevrsni turistički bum. Iz godine u godinu turista je sve više i, uprkos drugačijem dojmu u javnosti, najveći grad na Neretvi nije više destinacija za jednodnevne dolaske.

No image - Haber.ba

Ustvrdio je to Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), naglasivši da su se pogotovo „u tom pogledu stvari promijenile ulaskom autoputa kod Međugorja“, prenosi “Avaz“.

Nova priznanja
– Svjetska turistička organizacija govori da smo jedna od najbrže rastućih destinacija u svijetu, gdje se broj dolazaka i noćenja povećava za 10 do 12 posto – kazao je Temim.

Također, Mostar sve više dobiva priznanja, kao što je nedavno od uglednog National Geographica, koji je ovaj grad svrstao na listu top turističkih destinacija za 2020. godinu.

Stoga, u TZ HNK nastavljaju razvijati dosadašnji turistički put i graditi svoju konkurentnost na svjetskom tržištu preko novih projekata. Radi se o četiri nova projekta koja će biti realizirana u okviru IPA programa prekogranične saradnje, a za čiju će realizaciju TZ HNK dobiti skoro 800.000 eura.

Glavne regije
Jedan od njih je „Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju“, gdje je naglasak, kazao je Temim, na razvoju pametnog i održivog ronilačkog turizma u saradnji sa mostarskim i hercegovačkim ronilačkim klubovima.

U okviru projekta „Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode“, prema Temimovim riječima, bit će izgrađena turistička infrastruktura ponajviše na platou ispod Starog mosta.

– Bit će urađena pješačka staza, a posebna pažnja bit će posvećena uređenju obala rijeka Neretve i Radobolje. Također, već smo otpočeli realizaciju projekata „Osnaži Mediteran za SMART turizam“. Tu su nam partneri Hrvatska, kao glavni, te turističke regije iz Francuske, Italije, Portugala, Španije, Slovenije i grčke, a cilj projekta je promicanje područja Mediterana kao atraktivnog, pametnog i inkluzivnog odredišta – kazao je Temim.

Povezivanje s Podgoricom
Otpočela je i realizacija projekta „Valorizacija kulturne baštine turističkih destinacija Mostar i Podgorica“.

– Uvezujemo Mostar i Podgoricu i očekujemo da ćemo promovirati novu ponudu, odnosno rutu koja će povezati ova dva odredišta – istakao je Temim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh