BiH

BiH dobila 99 miliona eura bespovratnih sredstava od EU

Danas je u Londonu na 21. sastanku Upravnog odbora Investicionog okvira za Zapadni Balkan Upravni odbor donio odluku da se odobre grant sredstva u iznosu od 98,9 miliona eura za BiH, odnosno za projekte sa samita za Zapadni Balkan u Poznanu zajedno sa dva dodatna projekta iz okoliša.

No image - Haber.ba

U ovom paketu BiH je dobila najveći dio bespovratnih sredstava EU za infrastrukturne projekte u regionu Zapadnog Balkana.

Cijeli paket ukupne vrijednosti od 189 miliona eura bespovratnih sredstava koji je danas odobren odnosi se na projekte iz Agende povezanosti u oblastima energetike i transporta, kao i okolišne projekte u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Radi se o sljedećim projektima (Agenda povezanosti):

Prvi projekt uključuje izgradnju dionice autoputa Vukosavlje – Doboj, Poddionicu Petlja Rudanka (Kostajnica) – Tunel Putnikovo brdo 2 (entitetska granica) u iznosu od oko 39 miliona eura.

Drugi projekt uključuje dionicu Zenica sjever – Žepče jug koja se odnosi na Poddionicu 1 Poprikuše – Nemila u iznosu višem od 42 miliona eura.

Treći projekt se odnosi na izgradnju poddionice entitetska granica (tunel Putnikovo brdo 2) – petlja Medakovo u iznosu od oko 16 miliona eura.

Ukupna vrijednost ova tri projekta je više od 430 miliona eura, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh