BiH

“Općinsko vijeće Stolac, pod kontrolom HDZ-a BiH, rasprodaje nacionalni spomenik”

Općinsko vijeće Stolac donijelo je 8. novembra 2019. godine odluku kojom je Općina Stolac prodala nekretnine na nacionalnom spomeniku Stari grad Stolac Župi sv. Ilije Proroka Stolac. Kako navode zvanični dokumenti OV-a, prodaja se desila zbog “gradnje sakralnih objekata”, što je apsolutno nedopustivo i suprotno svim aktima višeg nivoa.

Amer Obradović - Twitter

Zbog toga je Amer Obradović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na sjednici održanoj ove sedmice uputio poslaničko pitanje federalnom Ministarstvu prostornog uređenja i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, da li kao nadležne institucije za provođenje odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH poduzimaju određene aktivnosti povodom odluke Vijeća.

Zatražio je i da mu se odgovori šta se čini na provedbi pravosnažnih rješenja o uklanjanju nelegalnih građevina na nacionalnom spomeniku Stari grad Stolac. Za Oslobođenje Obradović kaže da se problemi Starog grada u Stocu, koji je proglašen nacionalnim spomenikom 2003, godinama ne rješavaju, iako je jasna odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, prema kojoj nije dozvoljena nikakva izgradnja objekata niti postavljanje privremenih ili stalnih struktura, čija svrha nije isključivo zaštita i prezentacija spomenika.

“Štaviše, tu su postavljeni betonski postamenti za križni put, a to je sve nelegalno. Općinsko vijeće Stolac, koje je pod kontrolom HDZ-a BiH, donijelo je odluku da proda zemljište na lokalitetu nacionalnog spomenika koje je pod zaštitom države. Problem sa tom odlukom je što se navodi da će prodaja zemljišta služiti za gradnju sakralnih objekata, što je van zakona i svih normi institucija u BiH. Državi se u ovom slučaju pljuje u lice, jer su na lokalitetu nacionalnog spomenika postavljeni betonski postamenti i križevi, što je osudilo, ali i pozvalo na njihovo uklanjanje Vijeće za provedbu mira (PIC). Niko nema pravo da uništava vjekovni identitet BiH, a oni čija je zakonska obaveza da štite ogledalo njenog historijskog postojanja, nose i krivičnu odgovornost”, naglasio je Obradović.

Podsjetio je da je glavni federalni inspektor za urbanizam Danijel Čepelj 2004. godine potpisao rješenje, kojim se trebaju ukloniti nelegalni postamenti a koji i dan-danas stoje u Stocu, prema Starom gradu.

“Sada žele na tim nelegalnim postamentima dodatno da grade, kako bi etnički označili nacionalni spomenik, što je falsifikacija historije. Zato sam inicirao ovo pitanje, tražeći da nadležne institucije poduzmu sve kako bi se spriječilo daljnje devastiranje nacionalnog spomenika”, kaže Obradović, uz opasku da HDZ kontroliše sve u Hercegovini, da u Stocu nema države, već se provodi samo politika HDZ-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh