BiH

Dijele se otkazi preostalim radnicima Aluminija

Danas je započelo uručivanje rješenja o tehnološkom višku za najveći broj preostalih uposlenika Aluminija d.d. Mostar, kazali su za “Fenu” u mostarskoj kompaniji.

Aluminij Mostar - BHRT.ba

Tokom posljednja dva kalendarska dana 2019. godine rješenja će dobiti oko 170 djelatnika kojima radni odnos završava 31. decembra 2019. godine, dok bi preostali radnici rješenja trebali dobiti u januaru sljedeće godine.

Njima će po zakonu pripasti i odgovarajuća otpremnina, koji bi se trebala isplatiti do 15. januara 2020. godine. Pojedinačne visine otpremnina zavisiće o broju godina radnog staža u Aluminiju i visini prosječne plate, naveli su iz Aluminija.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Početkom septembra od nekadašnjih 900 zaposlenika njih 600 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa.

Predstavnici vlasti i Uprave Aluminija u više su navrata najavljivali kako će se do kraja 2019. pronaći rješenje za nekadašnjeg giganta te da će proizvodnja ponovno biti pokrenuta.

Ponudu za preuzimanje Aluminija dostavila je samo Abraham grupa ali tu ponudu izraelsko-kineske grupacije nije prihvatio Nadzorni odbor Aluminija zbog, kako je rečeno, pravnih nejasnoća.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić nedavno je izjavio kako ponuda Abraham grupe nije prihvatljiva za Vladu FBiH, ali je najavio još jedan sastanak s predstavnicima te kompanije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh