BiH

Završeno montiranje nadvožnjaka na sarajevskoj 9. transverzali

Nakon što je prije nekoliko dana završena najkompleksnija faza izgradnje 9. transverzale, montaža mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku, radnici firme Euro – Asfalt završili su montiranje kompletnog mosta na transverzali koja će spajati dva dijela općine Novi Grad.

Nadvožnjak na sarajevskoj 9. transverzali - Federalna.ba

Kako je potvrđeno iz firme Euro-Asfalt, glavnog izvođača radova, u narednim danima slijede pripremni radovi za izlijevanje armirano-betonske ploče kolovoza i pješačkih staza, nakon čega će se raditi asfaltiranje, postavljanje ivičnjaka i zaštitne ograde.

Uporedo s izvođenjem navednih radova u toku je vraćanje pružnih kolosijeka i kontaktne mreže na stanici Alipašin Most, koje je bilo neophodno privremeno izmjestiti radi montiranja konstrukcije mosta preko željezničke pruge – saopćeno je iz Općine Novi Grad, piše “Federalna“.

U saopćenju se navodi da, iako se radilo o izuzetno kompleksnom poslu, radnici firme Euro-Asfalt, uz pomoć tri dizalice od 300 i 200 tona u vrlo kratkom roku izmjestili su tri kolosijeka s kontaktnim vodovima i montirali most preko pruge.

Nakon što se završe radovi na nadvožnjaku, ostaje izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke, a u planu je da se i to uradi u ovoj godini. Da bi se završio i taj dio, potrebno je da Skupština Kantona Sarajevo donese određene odluke iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa, što bi trebalo biti završeno do početka građevinske sezone. Ukoliko kantonalna Skupština završi taj dio posla, može se očekivati da se u narednoj godini svi poslovi sa spajanjem 9. transverzale završe – navodi se u saopštenju.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja koji se realizira na području najveće općine u Kantonu Sarajevo. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad – saopćeno je iz te općine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh