BiH

Uprkos odlukama Ustavnog suda BiH danas u RS proslava 9. januara

U bh. entitetu Republici Srpskoj danas se obilježava 9. januar, kao dan Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Dan RS - Nezavisne.com

Iz Ustavnog suda BiH, koji je taj praznik proglasio neustavnim rekli su juče da je svaki pravni subjekt dužan poštivati odluke tog suda i da u suprotnom krši Ustav Bosne i Hercegovine.

“Svoje stavove o određenom ustavno-pravnom pitanju Sud isključivo daje u svojim odlukama koje su konačne i obavezujuće i koje se kao takve ne komentarišu, već se izvršavaju čime se pokazuje nivo ustavno-pravne kulture jedne zemlje i vladavine prava u jednoj demokratskoj državi kao što je Bosna i Hercegovina”, navedeno je u pisanom odgovoru na upit “Radija Slobodna Evropa” iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je u martu prošle godine osporio Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska.

Danas je planirano da u dvorani “Borik” bude održana svečana akademija, a potom i svečani prijem u administrativnom centru Vlade RS.

Političari i zvaničnici iz RS smatraju 9. januar najznačajnijim datumom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegvoine Milorad Dodik izjavio je danas da građani imaju mnogo razloga da budu ponosni na stvaranje i postojanje RS, iza koje je, kako je naveo, najteži period.

Banjalučke ulice ovog jutra su prazne, na rijetkim prozorima istaknute su zastave RS, a policija se nalazi na svakom koraku, piše “Buka“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh