BiH

Komšić i Papandreou: Grčka podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Grčke u Bosni i Hercegovini Dimitriosa Papandreoua.

Komšić i Papandreou- Predsjedništvo BiH

Na sastanku je istaknuto da Bosna i Hercegovina i Grčka imaju strateško, prijateljsko i dugoročno partnerstvo te da je saradnja dobra, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Predsjedavajući Komšić je izrazio zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama te izrazio očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće.

Istakao je značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje političkom dijalogu s Evropskom unijom i redovnoj razmjeni mišljenja s državama članicama EU kao i institucijama EU, posebno na realizaciji preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasador Papandreou je kazao da Grčka podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i da je interes Grčke kontinuirana podrška tom putu.

žPrema njegovim riječima, Grčka će nastaviti izgradnju evropske budućnosti utvrđene Solunskom agendom iz 2003. godine, kada je potvrđena evropska budućnost zemalja zapadnog Balkana.

U vezi s tim, informirao je predsjedavajućeg Komšića da će se 24. februara 2020. godine u Grčkoj održati sastanak na visokom nivou o zapadnom Balkanu, s ciljem pružanja podrške procesu proširenja EU na zapadni Balkan.

Predsjedavajući Komšić je tokom susreta kazao da je potpisivanje sporazuma između Atine i Skoplja o rješavanju spora o imenu Makedonije historijski i važan za cijelu Evropu, te je naglasio da to treba biti poučno za sve u regiji, da sukobe rješavaju putem dijaloga i diplomatijom.

Ambasador Papandreou je na ceremoniji predaje akreditiva prenio i pozdrave predsjednika Grčke Prokopiosa Pavlopоulosa i njegove želje za napretkom i prosperitetom Bosne i Hercegovine, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh