BiH

Staša Košarac u Briselu: BiH preuzima predsjedavanje CEFTA-om

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravit će od 28. do 30. januara u Briselu povodom zvaničnog preuzimanja predsjedavanja Bosne i Hercegovine CEFTA Sporazumom i strukturama.

Staša Košarac - Vijesti.ba

Ministar Košarac će na panel diskusiji, koju Sekretarijat CEFTA-e organizuje 29. januara, predstaviti prioritete BiH tokom jednogodišnjeg predsjedavanja, koje je BiH u januaru preuzela od Albanije.

Osnova predsjedavanja BiH biće provođenje CEFTA Sporazuma i njegovih dodatnih protokola, te Višegodišnji akcioni plan za regionalno ekonomsko područje, iz kojeg proizilaze prioriteti predsjedavanja BiH“, rekao je ministar Košarac.

Kako bi odgovorila na preuzete obaveze, BiH utvrdila je šest ključnih prioriteta tokom jednogodišnjeg predsjedavanja CEFTA Sporazumom i strukturama.

Prioriteti BiH će biti slobodno kretanje roba, uklanjanje prepreka za trgovinu robom, slobodna trgovina uslugama, slobodni protok ulaganja, te zaključivanje dodatnog protokola o rješavanju sporova i institucionalni razvoj CEFTA tijela“, istakao je ministar Košarac.

On je ocijenio da je uspješna primjena CEFTA Sporazuma značajno doprinijela stvaranju slobodne trgovinske zone u jugoistočnoj Evropi.

CEFTA Sporazum je dio šireg procesa čiji je cilj brža integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU. Dosljedno provođenje odredaba ovog sporazuma stvara mogućnost za brži napredak BiH u procesu evropskih integracija, što je glavni spoljnopolitički cilj ove zemlje“, poručio je ministar Košarac.

Tokom boravka u Briselu, ministar Košarac će održati niz sastanaka sa diplomatskim predstavnicima BiH i Republike Srpske, kao i sa zvaničnicima EU.

Po dolasku u Brisel, 28. januara, planiran je susret sa delegacijom Misije BiH pri EU predvođenom ambasadorom Eminom Merdan i ambasadorom BiH u Belgiji Ivanom Robovićem.

Panel diskusija, na kojoj će ministar Košarac predstaviti prioritete predsjedavanja BiH CEFTA Sporazumom i strukturama, biće održana 29. januara.

Istog dana ministar Košarac sastaće se u odvojenim susretima sa generalnim direktorom direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danielsenom (Christian Danielsson) i evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom (Phil Hogan).

U četvrtak, 30. januara, ministar Košarac će se sastati sa generalnim direktorom Glavne uprave Evropske komisije za energetiku, nakon čega će posjetiti Sekretarijat CEFTA-e i Predstavništvo Republike Srpske u Briselu, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh