BiH

Idućeg četvrtka počinje suđenje Draganu Mektiću

Suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, koji je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlasti počinio krivično djelo visoke korupcije, počinje idućeg četvrtka.

Dragan Mektić - Twitter

Suđenje će biti održano od 9 do 12:30 sati, a sutkinja u ovom predmetu je Dalida Burzić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a njom su obuhvaćeni i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Mektić i Agić terete se za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona (KZ) BiH, Golijanin za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZBiH, a Garaplija za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. a u vezi s člankom 31 KZBiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM, a navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh