BiH

Zvizdić i Čović u Briselu: Ne želimo “povlašteno partnerstvo” nego članstvo u EU

Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i Dragan Čović učestvovali su u Briselu na sastanku Radne grupe Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta za zapadni Balkan.

No image - Haber.ba

U obraćajući okupljenima, Zvizdić ponovio da za BiH euroatlantske integracije i regionalna stabilnost nemaju alternativu, te da su to, uz dalju demokratizaciju društva, izgradnju infrastrukture i društva znanja, kao i jačanje vladavine prava, ključni uvjeti demokratskog i ekonomskog razvoja koji bh. građanima trebaju osigurati bolji standard i miran i dostojanstven život.

“BiH nije velika država – ima 3,5 miliona stanovnika, ali smo samo u prošloj godini imali više od 1,7 miliona turista, u zadnje četiri godine smo imali rast GDP veći od 3,2 posto, otvoreno je više desetina hiljada radnih mjesta, bili smo lideri u izvozu u regionu, a među prvih deset najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, sedam je članica Evropske unije”, istaknuo je Zvizdić.

Poručio je da ekonomski procesi imaju pozitivne trendove, ali je ocijenio da to nije dovoljno, BiH je dosegla određene limite i sada je potreban poticaj prijatelja BiH da bi sačuvali taj pozitivan momentum.

Zvizdić je podsjetio da je više od 70 posto bh. građana i dalje opredijeljeno za EU, jer postoji svijest da su evropske integracije jedini i najefikasniji instrument za jačanje političke stabilnosti, za prihvatanje evropskih vrijednosti i ključni podstrek za ekonomski prosperitet.

“Ne želimo nikakvo takozvano ‘povlašteno partnerstvo’ s EU, niti bilo kakvu regionalnu inicijativu koja bi bila supstitucija za EU integracije BiH, mi u BiH isključivo želimo punopravno članstvo u EU”, jasno je naglasio Zvizdić.

Podvukao je da se u BiH na dostizanju tog cilja mukotrpno radilo posljednjih godina te je postignut napredak koji treba rezultirati dobijanjem kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kazao je u obraćanju prisutnima da BiH mora napraviti iskorak u području evropskih integracija za šta ne postoji alternativa.

Prethodnih godinu i po, naglasio je, BiH bila je zaokupljena unutrašnjim problemima i izazovima poput uspostave vlasti i zakonodavnih tijela.

No, kako je kazao, taj period je dovršen i nova dinamika rada treba dovesti do intenzivnih promjena da bi se bilo moguće suočiti s onim što je ispred BiH, uključujući izmjene Izbornog zakona.

Osvrnuo se Čović i na odluke sudova u BiH i Strazburu, naglašavajući da se Izborni zakon mora izmijeniti u skladu s tim odlukama te da se očekuje finaliziranje izmjena do kraja marta kao i da se pitanje izbora u Gradu Mostaru također mora riješiti.

“Podjele i nesporazumi se moraju staviti po strani”, podvukao je Čović.

Ekonomska i politička sigurnost u BiH moraju se osigurati, dodao je izražavajući očekivanje da će BiH dobiti kandidatski status ove godine kako bi time dobila dodatan vjetar u leđa.

Predstavnici parlamenata iz regije zapadnog Balkana također su se obratili prisutnima, govoreći o perspektivi članstva i regionalne konsolidacije, uz analize stanja u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Nakon uvodnih govora uslijedio je formalni razgovor s prisutnim poslanicima Evropskog parlamenta, koje je predvodio izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan i zastupnik Republike Hrvatske Tonino Picula, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću parlamentarne skupštine BiH, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh