BiH

“Rješenjem Sjeverne Makedonije, Kosova i BiH bila bi zaokružena struktura Balkana”

Studija „Balkan – državnopravna historija“, koju je uradio profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Dževad Drino, predstavljena je danas na sesiji Kruga 99 u okviru teme „Državnopravni razvitak i stabilnost Balkana“.

No image - Haber.ba

Profesor Drino je u uvodnom izlaganju kazao da se na Balkanu sve više razgovara, ali se ljudi sve manje razumiju, preispituje se ili niječu pripadnost Evropi, što je apsurd, zato što je ime Evropi dao jedan balkanski narod (Grci).

Podsjetio je da je Noel Malkolm kazao kako su nacionalne povijesti prokletstvo Balkana gdje je samo jedina multionacionalna država – Bosna i Hercegovina, i ne posjeduje i mapu „velike“.

Pojašnjavajući zašto se često upotrebljiva termin “Balkan – bure baruta“, Drino je naveo da je jedan od razloga taj što su teritorijalni oblici srednjovjekovnih balkanskih država bili veoma nesigurni, a njihova suverenost upitna i što je svaka nacionalna historija “obilni kvasac svih nacionalizama”, prenosi “Fena”.

– Očit je kult nedovršene historije, mitovi o predziđu ili predstraži Evrope (kršćanskom, islamskom, civilizacije prema barbarstvu) gdje je, nažalost, građansko društvo ostalo u zapećku, a humanizam i renesansa zaobišli region u velikom luku – kazao je.

Istakao da je ovo ipak tlo najstarije evropske civilizacije (Grčke), prve evropske misli o državi i pravu, pravednosti i demokratiji.

– Stoga je nedavni šamar EU-a Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odjeknuo kao šamar cijelom Balkanu, predaje nema. Evropska unija i jeste najučinkovitije moderno društvo koje je svojim članicama osiguralo blagostanje i građanske slobode nezabilježene u cjelokupnom razvoju Evrope. Tamo nam je mjesto – zaključio je profesor Drino.

I profesor Senadin Lavić smatra da bi rješenjem Sjeverne Makedonije, Kosova i BiH bila zaokružena struktura Balkana.

– Moja je ideja, želja i vizija da se Balkan završava u svojoj konstituciji tako što će Bosna i Hercegovina biti konstruirana i prihvaćena kao evropska država nacija, isto kao Hrvatska i Srbija, a ne kao država tri naroda, tri konfesije, tri religije, tri kulture, tri mita antibosanska – istakao je Lavić i dodao da nema promjene granica na Balkanu, u Evropi i da te priče dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je kazao da nacionalna identifikacija države Bosne i Hercegovine, a ne etnička identifikacija, jeste trajni zadatak svih političkih subjekata u BiH zbog trajne stabilnosti na ovom području.

Ne bi se sigurno, kako je rekao, „srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponašao onako kako se ponašao, kao ni bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, prema BiH sa hegemonističkim i patrenalističkim stavovima, da je BiH do kraja definisana kao država nacija“.

– Stoga je zadatak intelektualnih političkih struktura u BiH da se BiH pozicionira ravnopravno kao i druge države u okruženju, i svijetu općenito – demokratski, kako bi konačno mir i stabilnost na Balkanu imali perspektivu – kazao je Kulenović i zaključio da je neophodno otkloniti i posljedice koje su nastale kao genocid i udruženi zločinački poduhvat u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh