BiH

Dragan Čović uoči puta: “Imamo šta da naučimo od Rusije”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da bi BiH trebalo da jača saradnju sa Rusijom, uključujući i jačanje međuparlamenatarne saradnje.

Dragan Čović - Vijesti.ba

Uoči zvanične posjete Ruskoj Federaciji, Čović je konstatovao da je krajnje slab ruski uticaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH.

On je izjavio “Rosijskoj gazeti” da namjerava predložiti predsjednici Vijeća Federacije Rusije Valentini Matvijenko da ojačaju međuparlamentarnu saradnju, čime bi se pomoglo izgradnji jedinstvenog pristupa u BiH prema Moskvi.

Namjeravam da izađem sa inicijativom o organizaciji aktivnije saradnje između parlamentarnih komiteta, što će pomoći međusobnom razumijevanju, izgradnji sistema bilateralne komunikacije i otvaranju vrata za povećanje ekonomske i kulturne saradnje“, istakao je Čović, koji je lider HDZ BiH.

Među aktuelnim zadacima koji stoje pred BiH, Čović je naveo potrebu da se postigne unutrašnja stabilnost s ciljem izgradnje odnosa između tri naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Dok to ne uradimo, bit će nam krajnje teško da izgradimo odnose sa drugim utjecajnim državama, uključujući Rusiju. U vezi s tim, imamo šta da naučimo od Ruske Federacije“, naglasio je on.

Čović će u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. februara, boraviti u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije.

Tokom boravka u Moskvi planirana je i posjeta Čovića Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva vanjskihposlova Rusije, a predviđeno je i da održi predavanje na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Evrope, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh