BiH

Ramić o Dodikovim planovima: “On očigledno priziva nemire u BiH”

Šef Poslaničke grupe “Zajedno za BiH“ Edin Ramić ukazao je da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zloupotrebljava vitalni interes RS-a, kada su u pitanju dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH te obesmišljava taj mehanizam.

Edin Ramić - Faktor.ba

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenom posjetom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

“Zaštita vitalnog interesa bh. entiteta RS na ta dva pitanja, na određen način predstavlja zloupotrebu vitalnog interesa entiteta te njegovo obesmišljavanj”, rekao je Ramić.

Navodi da nije dobro koristiti taj mehanizam da se ograniči posjeta predsjednika koji je pozvan u posjetu u BiH.

“To je prvenstveno nepristojno i s diplomatske prakse kontraproduktivno generalno za odnose BiH i Crne Gore”, rekao je on.

Nije dobro, kazao je, da se to koristi u dnevno političke svrhe “radi jeftinih političkih poena”, jer će donijeti više štete nego koristi i BiH i entitetu RS, prenosi “Fena”.

Ukazuje da je nevjerovatno koliko Dodik “ulaže energije da bh. granicu učini što otvorenijom”.

“Dodik se prvo protivio raspoređivanju Oružanih snaga BiH, te jačanju Granične policije BiH, a zatim zloupotrebljava mehanizam vitalnog interesa RS kako bi dalje narušio sigurnost naše granice. On očigledno priziva nemire u BiH. Ako nije u stanju sam da ih izazove, onda je sretan da ih izazovu migranti ili neko drugi”, rekao je Ramić.

Ukazao je da je neophodno osigurati bh. granicu, ali da Dodik na ovaj način, kako je rekao, “ne krije da želi nemire u BiH”.

Skupštinski kolegij danas treba da zakaže posebnu sjednicu, koju je zatražio član Predsjedištva BiH Milorad Dodik.

Traži da se entitetski parlament izjasni o odlukama o posjeti crnogorskog predsjednika BiH Mila Đukanovića i raspoređivanju snaga Fronteksa na granici Hrvatske i BiH, koje se bez konsenzusa usvojene u Predsjedništvu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh