BiH

Državni zvaničnici nisu predstavnici Republike Srpske

Visoki predstavnik Valentin Inzko saopštio je da je neprihvatljivo prisustvo zvaničnika sa državnog nivoa na sastanku održanom 20. februara 2020. u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, u organizaciji člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika.

Valentin Inzko - Delo.si

Saopštenje prenosimo u cjelini:

“Taj skup se de facto ticao sprovođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama.

Prisustvo na tom sastanku je neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou. Ono takođe ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju.

Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost.

Podsjetio bih da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani sa teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali sastanku održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcionisanje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh