BiH

U BiH nema slučajeva koronavirusa

Sudionici Konferencije su konstatirali da u Bosni Hercegovini nema potvrđenih slučajeva oboljenja.

Konferencija za područje zdravstva - Fena

U Sarajevu je održan drugi sastanak Konferencije za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini u proširenom sastavu na kojoj je razgovarano o poduzetim mjerama i planiranim aktivnostima u vezi sa mogućom pojavom novog koronavirusa.

Zaključeno je da je potrebna maksimalna odgovornost i suradnja kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim razinama vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Konferenciji su, uz ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević, ministra zdravlja i socijane zaštite u Vladi RS Alena Šeranića, koji je sudjelovao telefonski, federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i voditelja Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, nazočili i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky.

Sudionici Konferencije su konstatirali da u Bosni Hercegovini nema potvrđenih slučajeva oboljenja, ali se kontinuirano provode sve mjere usmjerene na na rano otkrivanje eventualno sumnjivih slučajeva, s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Nadležne institucije su izdale preporuke za zdravstvene ustanove s ciljem osiguranja uslova za reagiranja i zbrinjavanja pacijenata u zdravstvenim ustanovama u RS i FBiH u slučaju potrebe.

Konstatirana je zabrinutost zbog pojave većeg broja oboljelih u Italiji, imajući u vidu kretanje stanovništva i veliku gospodarsku i trgovinsku razmjenu sa Italijom, ali je konstatirano da se provode odgovarajuće mjere.

Upućen je apel žiteljima koji su boravili ili putovali u područja pogođena virusom, da se ponašaju odgovorno, jave se telefonski nadležnim zdravstvenim ustanovama, nakon čega će dobiti upute o daljnjem postupanju ukoliko ima potrebe.

Sudionici sastanka zahvalili su se predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije na dosadašnjoj potpori te iskazali uvjerenje da će se suradnja uspješno nastaviti, uključujući i potporu u nabavi dodatne zaštitne opreme.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i direktor Granične policije BiH Zoran Galić iskazali su spremnost da u okviru svojih nadležnosti provedu sve predložene mjere s ciljem sprečavanja širenja virusa.

Neophodno je da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera kao što su izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju; osobe koje dolaze iz područja zahvaćenim novim virusom korona i koje imaju simptome respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) i do 14 dana od povratka, treba da se telefonski jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti.

Osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke, često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovim okruženjem, izbjegavati dodirivati lice neopranim rukama, saopšteno je iz MCP-a BiH, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh