BiH

Narodna skupština bh. entiteta RS ponovo poslušala Dodika: Veto na posjetu Đukanovića BiH i odluku za Frontex

Tako je po drugi put u Dodikovom mandatu kao člana Predsjedništva BiH NSRS potvrdila njegovo pozivanje na vitalni interes kada je riječ o odlukama vrha države.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Narodna skupština RS-a je nakon maratonske sjednice potvrdila odluku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po dvije osnove, kada je riječ o odlukama Predsjedništva BiH, povrijeđen vitalni entitetski interes, piše “Klix“.

Tako je stavljen veto na odluku Predsjedništva BiH kada je riječ o zvaničnoj posjeti predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini, planiranoj za 2. i 3. mart ove godine, a prihvaćena je i Dodikova kvalifikacija da je štetna po vitalne interese RS-a i odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine (Frontex).

Tako je po drugi put u Dodikovom mandatu kao člana Predsjedništva BiH NSRS potvrdila njegovo pozivanje na vitalni interes kada je riječ o odlukama vrha države.

Narodna skupština je sa 56 glasova za usvojila zaključke klubova narodnih poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US-a, Nezavisnog kluba SP-a, Poslaničke grupe SP-a i Poslaničke grupe “Nezavisni poslanici”.

Zaključci su:

1. Sporazum o statusu između BiH i Evropske unije o djelovanjima koje izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH u svom najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za Republiku Srpsku neprihvatljivo da isti bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, s obzirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se sporazum tiče, ali i zbog činjenice da se Sporazum ovog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

2. Zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i Evropske unije o djelovanjima koja izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Podsjetimo, 18. jula prošle godine u NSRS-u je izglasano da se ne uputi Zaključak Hrvatskoj u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, kojim se ta zemlja poziva na privremenu obustavu gradnje spomenutog mosta do razgraničenja na moru, uz opciju i sudskog spora.

Dodik je tokom današnje sjednice demonstrirao veliku nervozu budući da ga je opozicija dobrano kritikovala. Nije se libio ni da vrijeđa, primjerice, šefa Kluba SDS-a Miladina Stanića, kao ni poslanicu PDP-a Jelenu Trivić.

Vrhunac bahatosti, pak, demonstrirao je napadom na portal “Klix.ba” koji je nazvao neprijateljskim medijem za RS. Time je Dodik stavio metu na ovaj portal, i to javno za govornicom NSRS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh