BiH

EU, OSCE i SAD upozorili sve koji su prisustvovali konsultacijama kod Milorada Dodika

Na adrese učesnika sastanka u koji je u Istočnom Sarajevu organizirao član Predsjdništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik stiglo je pismo koje potpisuju ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u Sarajevu Ellen Germain.

Sastanak u Istočnom Sarajevu - Radiosarajevo

“Poštovani,

Uzimajući u obzir da ste Vi, iz nezavisne institucije na državnom nivou, sa zabrinutošću posmatramo Vaše prisustvo sastanku 20. februara 2020. u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu. Podsjećamo Vas da državni službenici i drugi zvaničnici, posebno šefovi nezavisnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, tokom obavljanja svojih dužnosti moraju biti neovisni od političkog uplitanja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle staviti pod pitanje njihovu nepristrasnost i samim time narušiti nezavisnost institucije koju predstavljaju.

Mišljenje Europske komisije potcrtava potrebu da javna administracija BiH postane još profesionalnija, neovisnija i depolitiziranija. Državni službenici i drugi imenovani zvaničnici na nivou BiH moraju se pridržavati najviših profesionalnih standarda koje izvršavanje njihovih dužnosti/pozicija zahtijeva.

Vi ste predstavnici države BiH, a ne predstavnici RS na državnom nivou. Kao državni zvaničnik, morate predstavljati sve građane BiH, bez obzira na njihovu ili Vašu etničku i političku pozadinu, ili mjesto boravišta. Od ključne je važnosti da prosuđujete na najbolji način kako održati stvarnu i percipiranu nezavisnost i nepristrasnost. Stoga, neprihvatljivo je, i za BiH i njen europski put, to što ste učestvovali u političkom sastanku koji ozbiljno kompromitira Vašu neovisnost i nepristrasnost, kao i percepciju toga.

Vjerujemo da će u budućnosti Vaše aktivnosti biti u skladu s Vašim dužnostima kao predstavnika državnih institucije, te da ćete raditi proaktivno ka boljoj budućnosti građana ove zemlje. S poštovanjem”, stoji u pismu koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec i Ellen Germain, otpravnica poslova u Ambasadi SAD u BiH, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh