BiH

Dan nezavisnosti u Mostaru: BiH nastavlja put ka NATO-u i evropskim integracijama

Brojne delegacije položile su cvijeće, te se učenjem fatihe ili minutom šutnje prisjetili šehida i boraca palih tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Dan nezavisnosti u Mostaru - PR/Haber.ba

Bio je to jedan u nizu događaja kojim je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru i HNK-a. Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago podsjetio je da su Bosnu i Hercegovinu već nakon 1. marta 1992. priznali SAD i Evropska zajednica, te da je ona uskoro postala i dijelom Ujedinjenih nacija.

Dan nezavisnosti u Mostaru – PR/Haber.ba

Referendum je nažalost bio signal onima koji nisu bili za nezavisnu državu, da započnu agresiju koja je trajala pune tri godine. Hrabrošću patriota država se odbranila i opstala u ranije utvrđenim i priznatim granicama. Kasniji napredak išao je sporije nego što smo vjerovali u vrijeme kada je agresija stala, jer pojedine snage jasno i danas pokušavaju na još podmukliji način ostvariti ono što nisu uspjeli u vrijeme agresije. Nećemo to dozvoliti. BiH će nastaviti put prema evropskim integracijama i NATO-u. Na našoj strani su svjetske sile koje su bile garant Daytona i koje su garant da se snage koje žele dijeliti zemlju neće aktivirati. Nastavljamo graditi državu po mjeri svih njezinih građana“, poručio je Špago.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić za današnji datum rekao je da je jedan od najvažnijih u historiji naše zemlje. Podsjetio je i na načela uspostavljena na historijskoj prekretnici 1992, kazavši da je kasnija agresija na zemlju bila krvava i teška za patriote koji su stali u njezinu odbranu.

Nakon 1. marta 1992. trebalo je stati i čuvati nezavisnost države koja je u međuvremenu i međunarodno priznata. Zahvaljujući patriotima, njihovom časnom borbom ova zemlja očuvana je u granicama u kojim je priznata od ostatka Evrope i Svijeta“, izjavio je Mušić.

Program obilježavanja okončan je kasnijim svečanim prijemom u zgradi Vlade Federacije BiH, u organizaciji Skupštine i Vlade HNK-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh