BiH

U Chicagu obilježen Dan nezavisnosti BiH: Emotivan govor Ahmeta Sejdića, šta je poručio Abdulah Sidran

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proslavljen je u Chicagu, na prestižnom Layola Univerzitetu.

Dan nezavisnosti BiH, Chicago / PR - Haber.ba

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proslavljen je u Chicagu, na prestižnom Layola Univerzitetu.

Omladinska grupa organizovala je događaj o kojem će se dugo pričati, a na kojem su prisustvovali građani BiH koji godinama žive i rade u Americi, ali i Elvir Resić, generalni konzul BiH u Chicagu, te gosti govornici, akademik Abdulah Sidran i Ahmet Sejdić, bivši komandant 1. Višegradske brigade.

Dan nezavisnosti Chicago / PR – Haber.ba

Nakon interpretacije himne Bosne i Hercegovine i SAD-a prisutnima su se obratili voditelji programa.

Svečanost je započeta riječima “Cijenjeni gosti, dragi Bosanci i Hercegovci, svima vama koji jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu nosite u srcu, čestitamo Dan nezavisnosti!”, nakon čega je uslijedio gromoglasan aplauz u prepunoj sali.

Dan nezavisnosti Chicago / PR – Haber.ba

Na početku programa istaknuta je važnost očuvanja jezika i tradicije, te je predstavljen i novi projekat omladinske grupe pod nazivom “Vote BiH 2020”, a prisutnima je objašnjen sam proces registracije, šta je potrebno za registraciju, ali i samo glasanje na predstojećim izborima u BiH.

Jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo jeste nedovoljan broj bošnjačkih predstavnika na svim nivoima vlasti u RS-u, a kroz primjere je slikovito prikazano pravo stanje povratnika u manji bh. entitet.

Dan nezavisnosti BiH, Chicago / PR -Haber.ba

Generalni konzul Resić se obratio prisutnima, prisjetio se dešavanja 90-tih godina, prvih dana nakon referenduma, te tako napravio uvod za bivšeg komandanta Sejdića koji je održao emotivan govor. Akademik Abdulah Sidran govorio je o skromnosti generala Sejdića, te izrecitovao pjesmu koja je napisana u Veneciji 1993. godine na festivalu, nakon čega se Sidran vraća u Bosnu.

Dan nezavisnosti BiH, Chicago / PR – Haber.ba

Pred sami kraj prisutni u velikoj sali Layola Univerziteta imali su priliku da premijerno pogledaju kratki film od 10 minuta pod nazivom “Castels” , nakon čega je omladinska grupa izašla na binu te simboličnim majicama sa natpisom “VOTE BIH” prenijela jaku poruku svim prisutnim.

Dan nezavisnosti BiH, Chicago / PR – Haber.ba

Voditeljica programa još jednom je skrenula pažnju na bh. zajednicu u Americi kojoj je potrebno da se aktivira više nego prethodnih godina, te da se registruju i glasaju, kako na Općinskim izborima u BiH, tako i da bh. dijaspora sa američkim pasošem glasa na Predsjedničkim izborima u SAD-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh