BiH

Nermin Nikšić – Učiniti sve potrebno da poslove za "Elektroprijenos" dobiju bh. firme

Sindikalisti iz 14 kompanija elektroenergetskog i metalskog sektora iz cijele BiH uključujući i giganta „Energoinvest“ i „Elektroinžinjering“ iz Banja Luke, pokrenuli su zajedničke aktivnosti koje imaju za cilj pronalaženje načina za zajedničko učešće ovih kompanija na najavljenim investicionim projektima „Elektroprijenosa BiH“. Ovu inicijativu podržao je premijer FBiH Nermin Nikšić te je u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da poslove na obnovi mreže dobiju upravo kompanije iz BiH.

No image - Haber.ba


Nermin Nikšić (Foto: Arhiva)

“Pismo sindikalaca koje je upućeno Vijeću ministra u kojem se traži da se pokrenu izmjene Uputstva o primjeni Zakona o javnim nabavkama, kako bi bh. kompanije mogle učestvovati u investicijama „Elektroprijenosa BiH“ u potpunosti podržavam. Sve ostalo je do nas. Moramo stvoriti prostor i pretpostavke da domaće kompanije dobiju te poslove”, kazao je Nikšić za NAP.

On je dalje naveo da svakako podržava tu inicijativu i da će sa svoje strane, kao što je radio i na deblokadi „Elektroprijenosa“ učiniti sve kako bi firme iz BiH dobile ove poslove.

“Svakako da se i kompanije trebaju angažirati i organizirati, da daju dobre ponude i da garantuju kvalitetno izvođenje radova”, dodao je Nikšić.

Premijer je također napomenuo da to nije nemoguće, kao što nije bilo nemoguće ni deblokirati rad „Elektroprijenosa“ na čijem računu leži 300 miliona KM, a koji će prema najavama direktora ove kompanije Matana Žarića biti operativni do 10. aprila.

“Dok su se drugi iščuđavali i smijali smatrajući kako to nikada neće, biti evo dođe taj dan. Tako sam spreman da sa svoje strane učinim sve što je neophodno da poslove koje bude tenderisao „Elektroprijenos“ odnosno da novac dobiju domaće firme”, dodao je Nikšić potcrtavajući da smatra da je deblokada „Elektroprijenosa“ urađena izuzetno korektnim pristupom Vlada oba entiteta.

“Cijenimo da je ovo jedan od najvećih integrativnih faktora u BiH, da jedna takva državna kompanija konačno profunkcionira u punom kapacitetu. Ovdje ne samo da će biti investicija kojom će se uložiti u obnovu mreže,  nego tu ima i niz radnih mjesta koja treba da se otvore u „Elektroprijenosu“ za građane BiH”, otkrio je Nikšić.

(nap.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh