BiH

Željka Cvijanović: “Zemlje Balkana trebaju štititi svoje granice kao što to radi EU”

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović istakla je da zemlje Zapadnog Balkana treba zajednički da djeluju da bi zaštitile svoje spoljne granice od talasa migranata, kao što i EU brani svoje.

Zeljka Cvijanovic- banjalukain

Na pitanje da prokomentariše izjavu mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Szijjarta da mu se čini da Turska ne želi i ne može više da zadržava Sirijce koji žele u Evropu i da pred tom opasnošću Balkanu treba zajednički odgovor, a što je slično i ona jučer izjavila, Cvijanović je rekla da bi to podržala, ako se podrazumijeva zajednički angažman zemalja Balkana, uključujući i mješoviti sastav policijskih i vojnih snaga, piše “Srna”.

Ako možemo da šaljemo ljude u mirovne misije u Afganistan i druga mjesta daleko od naših kuća, zar ne bi bilo logično i da se udružimo da bismo čuvali svoje kuće i prostor na kojem živimo. Zašto bismo mi na Balkanu bili stacionar za migrante ako ih ni EU ne želi“, upitala je entitetska predsjednica.

Cvijanović je rekla da, nažalost, nije sigurna da u regiji, koja troši svoje vrijeme na decenijski stare političke probleme, stanuje svijest o važnosti takvog zajedničkog angažmana.

Predsjednica Republike Srpske jučer je iznijela sličan stav kao i mađarski šef diplomatije, kada je istakla da je potrebno da zemlje Balkana zajedničkim angažmanom zaštite svoje spoljne granice.

Poseban problem je da migranti, kada dođu na naše prostore, nemaju prolaza dalje zato što Evropa hermetički zatvara svoje granice. Mi smo između prve spoljne granice EU koja je propusna i ove koju žele da štite prema Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj. Treba da štitimo sebe zajedničkim angažmanom država regiona kao što oni štite sebe“, istakla je Cvijanović, upitavši “šta tu nije legitimno“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh