BiH

Željko Komšić: “Postupio bih kao i Đukanović”

U međuvremenu je Đukanović saopštio da neće posjetiti Sarajevo i da je potez Dodika dio nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.

Željko Komšić - Avaz.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, kazao je za emisiju “Teleskopija” na “TVCG“, da razumije odluku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne posjeti Sarajevo, navodeći da bi u takvoj situaciji isto postupio.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore toj zemlji. Za posjetu Đukanovića glasali su Komšić i bošnjački član Predsjednistva Šefik Džaferović, dok je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, bio protiv.

U međuvremenu je Đukanović saopštio da neće posjetiti Sarajevo i da je potez Dodika dio nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.

Nažalost, zbog nekih naših, potpuno besmislenih razmirica u Bosni i Hercegovini i stava Dodika, mog i gospodina Džaferovića ovdje u Predsjedništvu BiH, nije došlo do realizacije te posjete“, kazao je Komšić.

Dodao je da je to apsurdno, budući da je Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva, odlučio da prvi uputi poziv Đukanoviću.

Sada, kada smo odredili datum, on se tome usprotivio, zbog koliko sam ja mogao da vidim, dešavanja u Crnoj Gori, odnosa Beograda, Banja Luke prema tim dešavanjima, što je prema meni apsurdno, nepromišljeno i nadam se da neće ostaviti traga na odnose Crne Gore i BiH, koji su do sada bili odlični“, kazao je Komšić za TVCG.

Ti odnosi su bili najprijateljski u cijeloj regiji, rekao je Komšić i podsjetio da Crna Gora i BiH jedine imaju potpisan sporazum o granici.

Komšić je rekao da je sa Đukanovićem u Briselu razgovarao o aktuelnoj situaciji.

Tačno je da Dodik od ovoga prvi političko pozorište, koje je upućeno prvenstveno Republici Srpskoj“, naveo je Komšić.

On navodi da je Dodik talac svojih postupaka, u koje pokušava da uvuče i Republiku Srpsku. Optužio je Dodika da Bosnu i Hercegovinu pokušava da blokira i povuče unazad.

Predstavnici međunarodne zajednice su, kako kaže, Dodiku jasno predočili da je njegova politika neprihvatljiva.

Te bombastične izjave Dodika i njegovih saradnika ne postižu neki efekat ni u Republici Srpskoj“, smatra Komšić.

Dodik, kako navodi Komšić, radi u korist svoje štete, jer svojim ponašanjem i blokiranjem BiH zaustavlja ekonomske sporazume koji idu u korist poslovnim ljudima u Republici Srpskoj.

Teško je to pojmiti da glasaš protiv sebe, jer zašto to radiš, nema logike, apsurdno je“, ocijenio je Komšić.

On kaže da Dodik ipak ne povlači službenike iz institucija Bosne i Hercegovine, jer nema novca da ih plaća.

Komšić je ocijenio da ga aktuelna situacija podsjeća na devedesete, pred početak rata.

Ja dobro znam šta je rat. Ja dobro znam šta je ne jesti, ne piti, biti u blatu, u krvi, gledati drugoga kako gine. Ja to dobro znam. Gledati članove svoje porodice mrtvim. Za razliku od većine njih, koji se tako lako igraju teških riječi. Ispadam ja ratoboran, ja sam, neko ko vrlo dobro znam šta je to. Nemojte odlučnost da mi dovodite u pitanje, ja znam šta su mrtve glave, nemojte da se igramo tim stvarima, zbog čega, zbog nečijih miliona“, poručio je Komšić.

On je demantovao tvrdnje Dodika da su Srbi obespravljeni u BiH i naveo da Dodik pokušava da zaplaši ljude u Republici Srpskoj.

Dodik je sve što ima zaradio u BiH, nije to zaradio u Srbiji“, rekao je Komšić.

On je kazao kako očekuje da će se, sa dolaskom novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, neke stvari u odnosima dvije zemlje stabilizovati. Odnose Sarajeva i zvaničnog Beograda ocjenjuje po sistemu “toplo-hladno“.

Kad vidim šta se dešava kod vas u Crnoj Gori, razumijem da Vučić pred izbore ne smije dozvoliti da bude slabiji od Amfilohija, ili Dodika. Nadam se, kad prođu izbori, da ćemo se vratiti normalnoj komunikaciji“, poručio je Komšić.

On je ocijenio da samo NATO, u ovom trenutku, može Balkanu donijeti mir i stabilnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh