BiH

Radončić o migrantima: Naši prioriteti su prvenstveno sigurnosni, pa tek onda humanitarni, Dodik odmaže

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, nakon današnje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj se razmatrala informacija o migrantskoj krizi, kazao je kako se prije svega očekuje da Evropska unija prestane sa politikom “otvorenih vrata”, koja je ohrabrila milione migranata da krenu prema EU.

Fahrudin Radončić - Screenshot/Hayat

– Radi se o procesu koji će trajati više godina ili decenija, preseljavanje naroda s jednog kontinenta na drugi, i u tom smislu mi smo danas razgovarali o svim opcijama kako da se kratkoročno i dugoročno odgovori na sve eventualne scenarije. Vijeće ministara je danas Ministarstvu sigurnosti i meni dalo dodatna ovlaštenja i povjerenje da u duhu politike Ministarstva sigurnosti BiH, kada je migrantske kriza u pitanju, mogu suvereno pregovarati sa svim domaćim ili stranim partnerima i predstaviti prioritete BiH, a oni su prvenstveno sigurnosni, a tek onda humanitarni – kazao je Radončić.

Ministar sigurnosti je dodao kako je “naša obaveza da prvenstveno vodimo računa o BiH, sigurnosti naših građana, pa onda i sigurnosti migranata”.

– Ovo su načelni stavovi. Ljudi iz Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima detaljno su informisali sve ministre o svojim operativnim planovima i operativnim radnjama, i u tom smislu se očekuje da mi što jače pojačamo istočnu granicu. Također, ići će se i u bržu razmjenu nečega što se zove međunarodni kontakti i razmjena podataka. Ja ću 13. marta biti u Podgorici, 15. i 16. Beogradu, te 17. marta u Beču i intenzivirat ćemo zajednički odgovor zemalja EU na način da naš region ne smije biti ovog puta prepušten sam sebi, odnosno da to bude najslabija tačka prema kojoj će se migranti kretati – istakao je.

Radončić se osvrnuo i na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da neće biti slanja vojske na granicu.

– Dodik je rekao da državne institucije nemaju odgovor, a istovremo je povukao poteze koji ne pomažu. Jedan je protiv angažovanja Frontexa, odnosno angažmana evropskih policajaca, a sada je opet protiv slanja vojske da pomažu Graničnoj policiji. Mi Oružane snage možemo angažovati na način osiguraju šatore, cisterne i slično, da napravimo šatorska naselja u blizini granice. Ako ilegalni migranti mogu biti smješteni u šatorskim naseljima u Turskoj, ne vidim logike da mi imamo toliko resursa da ih smještamo u čvrste objekte – rekao je.

Ministar sigurnosti BiH je kazao da će se sutra vjerovatno sastati sa ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačom, a možda i sa Dodikom, kako bi se donio jedinstven odgovor u BiH na migrantsku krizu, te da on tu nije pesimista.

– Jedino ko može donijeti odluku o izlasku pripadnika OSBiH na granice BiH je Predsjedništvo BiH. Protivljenjem Dodika prošle godine isključen je takav scenarij, ali siguran sam da u slučaju, ne daj Bože, eskalacije krize, da će Dodik djelovati odgovorno i brinuti o cijeloj BiH – dodao je Radončić.

Glavna metoda pariranja krizi, kako je naveo, je izmještanje policajaca iz Granične policije sa zapadne na istočnu granicu, te iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kao i i povećanje broja pripadnika MUP-a RS, koji će pojačati čuvanje naše granice, prenosi Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh