BiH

“Svi za bolji Višegrad”: Spriječiti četničko okupljanje i veličanje Draže Mihailovića

U Višegradu 13. marta Ravnogorski četnički pokret najavio je cjelodnevni program obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata.

Ravnogorski četnicki pokret - SAFF.ba

Tako se u petak ponovo namjeravaju okupiti četničke horde iz Višegrada, ali i susjednih država Srbije i Crne Gore i nastaviti sramnu tradiciju obilježavanja i veličanja četničkog vođe Draže Mihailovića, koji je odgovoran za najjezivije zločine nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesprskim građanima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Da bi smo zaustavili okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta iz Republike Spske, ali i njihovih istomišljenika koji dolaze iz susjednih država Srbije i Crne Gore, obraćamo se institucijama države BiH da brane državni poredak i spriječe ugrožavanje prava svih građana jedne nam i jedine Bosne i Hercegovine. Poštovani, ministre Fahrudine Radončiću molimo Vas prije svega kao ministra sigurnosti BiH, ali i kao čovjeka da poduzmete sve moguće radnje i akcije da se zabrani pomenuto okupljanje, tamo gdje je ubijeno preko 3.000 Bošnjaka na najsvirepiji način. Gdje su mnogi preživjeli bili izloženi nevjerovatnim torturama i poniženjima, veliki broj silovanih Bošnjakinja Vas obavezuje da u svojoj ministarskoj nadležnosti i ljudskom osjećaju poduzmete sve potrebne mjere kako bi spriječili najavljeno okupljanje. Također, napominjemo da je međunarodni sud u Hagu izrekao doživotne kazne za te počinjenje zločine u režiji četničke ideologije i mislimo da na osnovu toga imate ljudsku, moralnu i zakonsku osnovu da to spriječite i zabranite.

Pozivamo članove predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, podpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, ministra u vladi Federacije BiH Edina Ramića, SIPA-u, kordinaciju Policijskih snaga BiH, Graničnu policiju BiH, visokog predstavnika Valentin Inzka, predstavnike Evropske Unije da poduzmu mjere zabrane rada i djelovanja svih udruženja u BiH koja svojim radom i djelovanjem dovode do podsticanja i širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Direktno pozivamo i našeg načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da dokaže da je za suživot sa Bošnjacima. Još jednom želimo podsjetiti da je prošle godine, četničko divljanje u Višegradu, gradu “živih lomača” gdje su Bošnjaci živi spaljivani i gdje su počinjeni masovni zločini, obilježeno glavnom porukom “bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.Nadamo se da nećete dopustiti da se to desi i u petak”, poručuju iz Udruženje građana “Svi za bolji Višegrad”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh