BiH

Forum na temu „Uloga žene u razvoju lokalne demokratije“

Fondacija tuzlanske zajednice je 10. marta 2020. godine organizovala forum na temu „Uloga žene u razvoju lokalne demokratije“. Forum je imao cilj aktuelizirati temu rodne ravnopravnosti i ohrabriti žene za veći društveni angažman u životu zajednice i borbu za svoja prava, ali i uticati na svijest o nedovoljnoj zastupljenosti žena u procesima donošenja odluka.

Fondacija Tuzlanske zajednice / PR - Haber.ba

Forum je održan u prostorijama Društvenog centra Kiseljak, a forumu je prisustvovalo 35 osoba, članica
neformalnih grupa žena sa područja Kiseljaka, predstavnika Lokalne grupe za razvoj Kiseljak i partnerskih
organizacija, te članica Mreže aktivnih zajednica iz Prokosovića, Lisovića i Gnojnice.

Učesnice u panelu su:
Dajana Bakić, moderatorica

Panelistice:

Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost
Aida Mustačević Cipurković, edukatorica i psihoterapeutkinja u UG Vive žene Tuzla
Amela Kukuruzović, pedagogica OŠ Kiseljak
Azra Beganović, članica Komisije za stambena pitanja pri Vijeću Grada Tuzla i aktivistica Kluba mladih Roma

Na forumu su doneseni sljedeći zaključci:

Borba za rodnu ravnopravnost mora krenuti od početka – od našeg rođenja kroz sve društvene sisteme u kojima učimo, odgajamo se i obrazujemo: porodicu, školu, rad, politiku – sisteme koji su izgrađeni na vrijednostima patrijarhata.

Odgovornost borbe je zajednička, i muška i ženska i ona mora počivati na vrijednostima solidarnosti, ravnopravnosti i slobode – vrijednostima na kojima je nastala osmomartovska borba za oslobođenje žena. Važan je intersektoralan inkluzivan pristup koji će uvažiti svačiju perspektivu koja uključuje dob, naciju, boju kože, vjersku, političku pripadnost, mjesto iz kojeg dolazimo, se*ualnu orijentaciju i sve identitete koji sa sobom nose lične, autentične priče (žena) koje su jednako važne.

Fondacija Tuzlanske zajednice / PR – Haber.ba

Značajan resurs u svemu jesu i organizacije civilnog društva koje sa svojim kapacitetima nude različite programa informisanja, edukacija i podrške, ali koje ne mogu i ne trebaju preuzeti odgovornost institucionalnih sistema u pružanju usluga i stvaranju pretpostavki i uslova za ravnopravnost. Institucije treba mijenjati kroz zagovaranje i političke akcije. Stoga su nam važni aktivizam i učešće žena procesima donošenja odluka, njihova veća zastupljenost u vijećničkim, skupštinskim i parlamentarnim klupama, te na pozicijama moći.

Fonadcija tuzlanske zajednice / PR – Haber.ba

Demokratija polazi od civilnog društva, zato je važno kreirati i koristiti javne prostore za okupljanje kroz aktive žena, razgovor o potrebama i problemima, razvijanje kritičkog mišljenja, ideja i akcija kojima će se kreirati kvalitetniji uslovi života za žene i doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Fondacija tuzlanske zajednice / PR – Haber.ba

Jedan od pozitivnih primjera je Društveni dom Kiseljak u kojem se svakodnevno organizuju aktivnosti za različite grupe lokalnog stavnovništva i stvara siguran prostor, prostor zajedništva i solidarnosti koji polako doprinosi razvoju ove lokalne zajednice, a tako i društva u cjelini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh